neděle 31. května 2015

FOCACCIA


Focaccia je italská chlebová placka, kterou můžete ochutit podle svojí fantazie olivami, rajčaty, cibulí a různými bylinkami. Hodí se jako příloha například ke grilovanému masu, k sýrům nebo jí můžete po upečení proříznout a naplnit Recept zde. Focacciu peču docela často, narozdíl od chleba je totiž rychle vykynutá a upečená. Recept na těsto je podle Itala v kuchyni.


Ingredience:
Těsto:
500g hladké mouky
400ml vlažné vody
1/2 droždí

Do těsta:
10 černých oliv, pokrájených
5 sušených rajčat, pokrájených na kousky

Na focacciu:
1 lžíce soli
olivový olej 
(většinou se všude uvádí 50ml, ale já ho neodměřuju, dole na fotkách je vidět, kolik oleje používám)
10 cherry rajčátek, přepůlených
hrst oliv, přepůlených
rozmarýn a tymián



Postup:

  • Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí. Do mísy připravte mouku, vlijte vodu s droždím a vypracujte těsto, do těsta přidejte i pokrájené olivy a sušená rajčata. 
  • Plechy, na kterých budete focacciu péct vyložte pečícím papírem. Těsto rozdělte (množství je na jeden velký plech - obdelníková velká focaccia, nebo na dvě menší - kulaté) a lehce pomoučněte. Rukama ho upravte do správného tvaru a tloušťky - asi 2 cm.
  • Nechte v teple kynout 30 minut.
  • Po 30 minutách udělejte do těsta pomocí prstů důlky, povrch těsta pokapejte olivovým olejem (50ml) a přidejte půlky rajčat, oliv (řeznou stranou nahoru), povrch osolte a posypte nasekaným rozmarýnem.
  • Pečtě na 230°C do zlatova, asi 15 minut.
Focaccia po nakynutí:

Prsty do focaccie udělejte důlky a bohatě pokapejte olivovým olejem:



K snídaní s vajíčkama:



2 komentáře :

  1. Na tuhle dobrotu se chystám už pekně dlouho, v týdnu se na to budu muset vrhnout. I ta s tím masem vypadala bohovsky =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Největší výhoda je, že je to opravdu rychlovka - na pečivo. Přijdu z práce a za hodinu je hotovo. A taky se mi nikdy nestalo, že by se nepovedla :-D

      Vymazat