úterý 9. prosince 2014

VANILKOVÉ ROHLÍČKY




Vánoční klasika č.1

Kdybych dělala jen jeden druh cukroví, musely by to být vanilkové rohlíčky, protože bez nich by můj muž nepřežil Vánoce. Pekla jsem je o víkendu a už jich část uloupil :)
Rohlíčky jsou výborné i s vlašskými ořechy. Já jsem použila mandle, protože moje ségra má na vlašské ořechy alergii a nemohla by je jíst.

Ingredience:
210g hladké mouky
170g másla (studeného)
50g moučkového cukru
80g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
špetka soli
Zrníčka z vanilkového lusku
nebo
Kdo si vyrobil doma vanilkový extrakt, může do těsta půl lžičky přidat.

+ vanilkový cukr na obalení

Domácí vanilkový cukr = uzavíratelná lahev s cukrem moučkou a do ní postupně přidávané vyškrabané vanilkové lusky.
Rychlá varianta: cukr moučka a vanilkové lusky (na půl kila 3 lusky), vložit do mixéru, rozmixovat a přesát.

Postup:
Máslo nakrájejte na kostičky a všechny ingredience rychle zpracujte v hladké těsto.
Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout, nejlépe do druhého dne.
Z vychlazeného těsta odkrajujte kousky, válejte válečky a z nich tvarujte rohlíčky.
Pečte v troubě předehřáté na 160°C přibližně 10-12 minut.
Ještě teplé rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru.







Žádné komentáře :

Okomentovat