10 června 2014

TIRAMISU


Ingredience:
Pekáček o rozměrech 20x30cm

500g Mascarpone
50 g cukru krupice
2 žloutky
50 ml Amaretta (nebo dle chuti tipy pod receptem)
200 ml espressa
150 ml smetany ke šlehání
24 dlouhých cukrářských piškotů
kakao na posypání (cca 2 lžíce)


Postup:
  • Žloutky s cukrem vyšlehejte nad párou. V menším kastrolku přiveďte k varu trochu vody (přibližně 3 cm ode dna stačí) a var ztlumte. Připravte si kovovou misku, která pasuje na kastrůlek a rozšlehejte v ní žloutky s cukrem. Misku postavte nad páru na kastrůlek a rychle metličkou šlehejte. Bílky s cukrem po pár minutách šlehání zesvětlají a zhoustnou. Ale pozor, konzistence musí být pořád krémová a z metličky stékat. Je dobré, připravit si vedle misku se studenou vodou nebo pár kostkami ledu a v momentě, kdy jsou žloutky s cukrem hotové je do misky posadit a zespodu chladit - v horké kovové misce totiž můžou snadno "dojít".
  • Ušlehejte šlehačku.
  • V míse smíchejte mascarpone a vyšlehané žloutky s cukrem. Můžete použít šlehač. Nakonec přidejte vyšlehanou smetanu a pomalu vmíchejte.
  • Uvařte si espresso nebo jinou silnou kávu. Můžete použít i rozpustnou, ale udělejte ji silnou. Do kávy vlijte amaretto a polovinu nalijte do nižší a širší misky, ve které se vám piškoty budou dobře namáčet (druhá polovina přijde na řadu při namáčení druhé poloviny piškotů).
  • Piškoty rozdělte na 2 poloviny. Začněte namáčet z obou stran (stačí rychle, jedna strana, druhá strana, hotovo, piškoty hodně nasávají) a skládat na dno pekáčku s malými mezerami mezi sebou.
  • Piškoty překryjte polovinou krému a stěrkou uhlaďte.
  • Do misky na namáčení piškotů vlijte druhou polovinu kávy, piškoty v ní namáčejte a skládejte na krém.
  • Piškoty opět potřete druhou polovinou krému a uhlaďte.
  • Nakonec tiramisu bohatě posypte kakaem. Nechte minimálně 2 hodiny v lednici uležet. Že je tiramisu uleželé poznáte tak, že vrstva kakaa bude nasáklá, mokrá a tmavší než při posypání.

Edit: Poté, co jsem se na Instagramu zmínila o tom, že osobně nemám Amaretto moc ráda a připomíná mi tak trochu leštěnku na nábytek Diavu, tudíž ho do tiramisu nahrazuji třeba rumem (a jednou i domácí ořechovicí), dostala jsem další tipy, čím amaretto nahradit. Mydlinka Karolinka mi napsala, že je dobré místo amaretta dát sladkou Marsalu nebo bílé portské. Každopádně prý, když amaretto, tak značku Disaronno (v hranaté lahvi), vyrobenou z meruňkových pecek a doslazenou a dochucenou mandlemi.
 

Žádné komentáře :

Okomentovat