14 června 2014

MACEŠKY


Ideální na oslavu, jako vánoční cukroví a když místo macešek nakreslíte třeba srdíčka, tak i jako svatební dortíčky...


Ingredience na těsto:
250 g moučkového cukru
240 g másla
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
200 g polohrubé mouky
1/2  prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Ingredience na krém:
150 g másla
70 g krupicového cukru
5 lžic rumu
2 lžíce kakaa

Na ozdobu:
3 tyčinky ledových kaštanů
rozpuštěná bílá čokoláda
strouhaný kokos na obalení

Postup:
 Cukr utřeme s máslem a žloutky do pěny. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a kakao. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme na plech (vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný).
Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.
Těsto necháme vychladnout.
 Potom vykrajujeme kulatou formičkou kolečka a vodorovně je rozřízneme.

Zbytky těsta rozdrobíme a v misce spojíme se změklým máslem a ostatními surovinami
na krém.

Spojujeme vždy 2 kolečka a krémem je potíráme i po obvodu a pak je obalujeme v kokosu.
Hořejšek dortíků poléváme rozpuštěnými kaštany a rozpuštěnou bílou čokoládou kreslíme v hnědé polevě 2 kruhy (větší a menší), které se snažíme spojit aby vznikla maceška (nebo nějaká jiná kytka:-)

Recept mám z časopisu Apetit.

1 komentář :