25 listopadu 2014

VÁNOČNÍ PERNÍČKY


Jaké cukroví pečete jako první? Určitě perníčky. Stejně jako já :)

Perníčky peču 2-3 týdny předem. Kvůli tomu, abych je do Vánoc stihla nazdobit. Protože tyhle perníčky jsou měkké hned a měkké vydrží. Vyskládejte je do papírové krabice, přidejte k nim jablíčko a uložte do chladu. 


Do perníčků nedávám kupovanou směs koření, ale namíchám a umelu si vlastní. Výborně to jde v mlýnku na kávu, pokud ho máte. Nebo můžete použít hmoždíř a potom prosít, aby směs koření neobsahovala nerozdrcené kousky.

I když v receptech na perníčky se docela běžně uvádí třeba i 800g mouky, tak z následujících 400g budete mít perníčků asi 8 plechů. Klidně použijte menší dávku mouky a tedy i dalších ingrediencí.




Ingredience:
400g hladké mouky
130g cukru moučky
100g másla
3 lžíce medu
2 vejce
půl lžíce sody
1 lžíce rumu
2 zarovnané lžíce kakaa

koření:
5 hřebíčků
6 kuliček nového koření
špetka zázvoru
půl lžičky skořice
2 kytičky badyánu

Poleva:
200g moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička citrónové šťávy
1 bílek

Postup:

  • Do mísy si prosijte mouku a cukr, přidejte ostatní ingredience včetně umletého koření a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Těsto si můžete připravit i den nebo více dopředu.Těsto na pomoučněné ploše vyválejte po částech  na 2-3mm tenké pláty z kterých vykrajujte tvary. 
  • Perníčky pečte v troubě předehřáté na 160°C přibližně 10 minut.
  • Pro lesk jako blesk perníčky těsně po upečení potírejte celým rozšlehaným vejcem.
  • Pokud chcete perníčky barevné (na fotkách jsou to ty do červena), rozdělte si rozšlehané vajíčko do misek (kolik misek, tolik barev) a kápněte k němu trochu potravinářské barvy. Já osobně nemám moc ráda perníčky celé polité polevou, která je v takovém množství moc sladká a sladkost pak přebije chuť perníčku, takže je tohle pro mě ideální řešení.
  • Skladujte v krabici, do které je dobré vložit celé jablko. Perníčky udrží krásně vláčné.

  • Polevu na zdobení si připravte z 3x prosátého moučkového cukru, škrobu, citrónové šťávy a bílku. Všechny ingredience společně aspoň 5 minut šlehejte až vznikne bílá lesklá poleva.





Žádné komentáře :

Okomentovat