15 října 2015

HOUBOVÁ POLÉVKA Z VÁCLAVEK


Minulý víkend jsem byla v lese a našla spoustu václavek.
Ty se skvěle hodí na dvě věci. Můžete je naložit do octa nebo z nich udělat tuhle polévku.
Zkuste k ní usmažit pár bramboráčků a užijte si výborný podzimní oběd :)

Nenašli jste václavky? Nevadí. Kupte hlívu a použijte ji. Ale pozor. Hlíva je tužší, polévku proto musíte vařit o trochu déle.

Ingredience:
500 g václavek
3 menší cibule
1,5 l vývaru
50 g másla
3 lžíce hladké mouky (rýžové, pšeničné..)
3 stroužky česneku
4 lžíce sladké papriky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
0,5 lžičky drceného kmínu
sůl, pepř
2-3 plné lžíce sušené majoránky

Postup:
  • Houby (z václavek používám do polévky jenom kloboučky) očistěte a pokrájejte. Záleží, jak velké máte houby, ale pokrájejte je na tak velké kousky, jaké se dají nabrat na lžíci a nepadají z ní. Připravte si i cibuli, drobně ji pokrájejte. 
  • Na másle začněte opékat cibuli. Ve chvíli, kdy začne zlátnout přidejte drcený česnek, očištěné a pokrájené houby. Chvilku restujte a pak vše zaprašte moukou. Chvilku (asi minutu) ještě restujte a přidejte i papriku, kmín, bobkový list a nové koření. Zalijte vývarem a na mírném plameni vařte asi 15 minut.
  • Ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete. Úplně na konec do polévky přidejte majoránku.


2 komentáře :