středa 7. listopadu 2018

VALAŠSKÉ FRGÁLY



Letos k nám sice Martin nejede na bílém koni, ale i tak určitě spousta z nás bude připravovat husu nebo kachnu. Protože je taková pečená husa vždycky spojená s rodinným obědem nebo večeří, hodí se i něco sladkého.
Třeba tradiční Valašské frgály.

Ingredience:
na 3 frgály

Těsto:

500 g polohrubé mouky
130 g moučkového cukru
130 g změklého másla
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citrónu
42 g droždí

175 g vlažného mléka

Náplně:

Tvarohová náplň: 
250 g měkkého tvarohu (balený ve folii, ne ve vaničce)
50 g cukru (vanilkového)
2 žloutky
strouhaná citrónová kůra   

Maková náplň:
200 g mletého máku
250 ml mléka
70 g cukru moučky
50 ml tuzemáku
100 g švestkových povidel
špetka mletého hřebíčku

           Já jsem do frgálů dala i naše švestková a hrušková povidla.

Postup těsto:
  • Do mísy nasypejte mouku a udělejte v ní důlek. Do důlku vlijte 2/3 vlažného mléka a rozdrobte droždí. Ze stran pomalu přimíchávejte mouku, až v důlku vznikne těstíčko. Povrch posypejte zlehka moukou a nechte 30 minut na teple vzejít.
  • Po třiceti minutách přidejte všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, žloutky, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a zbytek mléka) a vypracujte hladké těsto.
  • Hotové těsto rozdělte na 3 části a z každé vytvořte kulatý bochánek. Bochánky nechte 60 minut kynout na teplém místě.
  • Vykynuté bochánky rozválejte do kruhu o průměru asi 30 cm a tloušťce těsta asi 2 mm. Prsty vytvořte trošku vyšší okraj. Takto připravené koláče položte na plech (s náplní by se s nimi špatně manipulovalo) a propíchejte je vidličkou.
  • Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a na koláče rozetřete náplně. Náplně hezky uhlaďte a koláče bohatě posypejte drobenkou.
  • Koláče nechte ještě 15 minut kynout a pak je pečte v troubě na 160°C asi 20 minut, dokud okraje nebudou tmavě zlaté.
  • Rozpusťte máslo, přidejte rum a čerstvě vytažené, horké koláče s ním potírejte a pokapávejte.

Postup tvarohová náplň:
  • Na tvarohovou náplň v míse utřete tvaroh společně s cukrem, žloutky a citrónovou kůrou.
Postup maková náplň:
  • V hrnci smíchejte mléko a mák a přiveďte k varu. Vařte 10 minut a přitom nezapomínejte mák promíchávat, ať se nespálí. Nakonec přidejte rum a promíchejte. Pokud je náplň moc řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem.

Žádné komentáře :

Okomentovat