29 listopadu 2018

BUDĚJICKÁ ZELNICE


O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk :))

Ingredience:
4 porce (hlavní jídlo)

500 g bílého zelí
1 velká cibule
olej na opečení cibule
1 l vývaru 
3 plnější lžíce másla
3 zarovnané lžíce mouky
1 kelímek zakysané smetany
drcený kmín
ocet 
sůl

+ brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou

Postup:

  • Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijteq vývarem tak aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte.
  • Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30-40 minut, ochutnávejte.
  • Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky.. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte. 
  • Smetanu pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte.
  • Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Stačí 1 lžíce, ale můžete i víc podle toho, jak máte rádi kyselé.
  • Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku :) Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.



Žádné komentáře :

Okomentovat