24 listopadu 2018

DOMÁCÍ ŠUMIVÉ BOMBY DO VANY



Letošní VÁNOČNÍ DIY sice není jedlé, ale je úplně k nakousnutí :)
Na začátku listopadu jsem vyrobila spoustu zkušebních bomb, abych je pak skoro celý měsíc zkoušela, trávila večery ve vaně a nakonec vám mohla s čistým svědomím říct: jděte do toho, je to božíííí:)))
----------------------------------------------------------------------------
POZOR! Kupujte oleje éterické nebo essenciální, ne pouze ovoněné chemické oleje, které se označují jako vonné. I éterický olej může způsobit alergickou reakci natož chemicky vyrobený olej. Stejně tak pozor na barvy. Ideální jsou potravinářské a přiměřeně. Pokud vyrábíte bombu pro alergika, klidně barvu vynechejte. I bílá bomba ozdobená jenom okvětními lístky vypadá krásně:)
-----------------------------------------------------------------------------

Co budete potřebovat?
Základem bomb je kyselina citrónová, jedlá soda a epsomská sůl. Pokud budete dělat větší množství koulí, určitě se vyplatí objednávat ve velkém. 

Barva. Nejlepší je použít potravinářskou barvu, případně barvu do mýdla. Já jsem používala potravinářskou gelovou barvu a navíc i práškovou zlatou barvu. Pokud použijete tekutou barvu do mýdla, tak jí nahraďte potřebnou část vody, aby směs po přidání velkého množství tekutiny nezačala pěnit. Já jsem použila gelovou potravinářskou barvu, které stačí malé množství.

Ozdoby. Můžete použít vlastní sušené lístky růží, měsíčku, chrpy nebo třeba bylinek. 

Použít můžete i ozdoby na sladkosti. Jejich výhoda je, že se ve vodě úplně rozpustí. 

Vůně. Koupit můžete buď vůni do mýdla nebo použít vonné oleje. Já mám moc ráda oleje Saloos, používám je jak do bomb tak i do aromalampy. A seženete je opravdu všude.

Epsomská sůl, co to je? Je to hořčíková sůl, říká se jí i hořká sůl. Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, tiší bolesti zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělu s odstraněním škodlivých látek, takže do relaxační koupele se dokonale hodí.

Potřebovat budete i nějakou formu. Já mám kulatou, ale klidně můžete použít třeba formu na muffiny. Ručně z hmoty žádný tvar nevytvoříte, musí se do něčeho umačkat. V žádném případě hmotu víc nevlhčete, začala by pěnit!! Pokud se vám to stane, zachráníte ji přidáním suchých ingrediencí. 

Na uvedené množství suchých ingrediencí je důležité dodržet poměr mokrých. 3 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce vůně a 1 lžící vody. Pokud nechcete vůni tolik intenzivní dejte 3 lžíce kokos.oleje, 2 lžíce vody a 1 lžíci vůně. I když se může zdát intenzita vůně až moc silná, nezapomeňte, že se koule rozpustí v celé vaně vody. Myslím, že je určitě lepší aby voněla trochu víc, ale je to na vašem vkusu :)

Kde koupit:
Já jsem vyráběla bomby ve velkém, takže jsem potřebovala velká balení. Přikládám odkazy, kde jsem nakupovala nebo odkazy, které by se třeba mohly hodit :)
Cukrové kytičky a perličky jsem koupila v Kauflandu
Epsomskou sůl v lékárně
Vonné oleje seženete v obchodech s přírodní kosmetikou nebo v květinářství.

Ingredience
na 3 koule o průměru 7 cm

280 g jedlé sody
80 g škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
90 g kyseliny citrónové
90 g epsomské soli

1 lžíce vody
2 lžíce vůně (nebo podle intenzity namíchat na půl s vodou)
3 zarovnané lžíce kokosového oleje

barva (není nutná, ale použila jsem potravinářskou gelovou barvu)

ozdoby



 Postup:

  • Do mísy odvažte všechny suché ingredience a dobře je promíchejte (metličkou to jde skvěle).
  • Rozehřejte kokosový olej, přidejte vůni a barvu a promíchejte.
  • Nalijte do suché směsi a začněte hned promíchávat. V první chvíli začne směs pěnit, nelekejte se. Když už je směs metličkou rovnoměrně promíchaná, začněte ji zpracovávat rukama, skoro jako když hnětete těsto. Když ji v dlani zmáčknete, měla by držet při sobě.
  • V tuto chvíli můžete začít tvořit. Pokud máte formu na kouli, nejdříve směs umačkejte do jedné poloviny a dejte ji trošku víc. Do druhé poloviny nezapomeňte nejdříve přidat libovolnou ozdobu nebo sušené květy a pak umačkejte stejným způsobem a zase dejte o něco víc. Nyní obě poloviny přimáčkněte k sobě. Opatrně sundejte nejdřív jednu polovinu a pak i tu druhou. 
  • Pokud používáte jednodílnou formu, stačí do ní směs pořádně umačkat. Ale zase nezapomeňte dát na dno formy ozdobu, pokud chcete:)
  • Hotové bomby skládejte vedle sebe na tác a nechte 2 dny vyschnout při pokojové teplotě.

Žádné komentáře :

Okomentovat