07 prosince 2021

SKOŘICOVÍ ŠNECI


Skořicové kynuté těsto se skořicovou náplní.  Po víkendu se dá říct, že tohle je pro spoustu lidí recept na přání. Teď už je jenom upéct, zatopit v krbu nebo zapálit svíčku a uvařit si k nim hrnek čaje.

Šneky můžete upéct buď odděleně nebo takhle ve stylu buchet. Tyto jsem pekla ve velké remosce (28cm)

Ingredience:

Těsto:

230 ml vlažného mléka

60 g krupicového cukru

0,5 kostky čerstvého droždí

500 g hladké mouky

70 g rozpuštěného másla

1 vejce

1 zarovnaná lžíce skořice

špetka soli


Náplň:

100 g třtinového cukru

100 g rozpuštěného másla

2 zarovnané lžíce skořice

Polevu vyberte podle chuti, buď jednu nebo druhou. První je řídká a je na šnecích na fotce. Druhá je krémová, bílá.

Poleva č.1:

100 g moučkového cukru

10 g másla

20 ml mléka

1 lžíce rumu tuzemáku


Poleva č.2:

100 g sýru typu Philadelphia (Matylda atd..)

60 g cukru krupice

50 g rozpuštěného másla

1 lžička vanilkového extraktu


Postup:

  • Nejdříve udělejte kvásek. Z celkového množství ingrediencí odlijte 100 ml mléka, přidejte rozdrobené droždí, 2 lžíce cukru a 3 lžíce mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte 15 minut  vzejít kvásek.
  • V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a špetku soli. Dobře promíchejte a přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vajíčko a kvásek. Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto nechte 45 minut až hodinu kynout na teplém místě. Poté těsto znovu propracujte a nechte kynout dalších 45 minut.
  • Mezitím co těsto kyne si připravte náplň. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Náplň by neměla být tekutá, musí jít na těsto namazat. Proto, pokud kvůli rozpuštěnému máslu bude příliš řídká, dejte ji na chvíli do ledničky ztuhnout.
  • Z vykynutého těsta vyválejte obdélník přibližně 30 x 50 cm velký. Vyválené těsto potřete rovnoměrně skořicovou náplní a z delší strany zarolujte.
  • Zarolované těsto nakrájejte na 3 cm široká kolečka. Ta pokládejte na pekáček nebo do remosky, ale nechávejte malé rozestupy na kynutí. Nechte ještě 30 minut kynout. Po nakynutí potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C do zlaté barvy.
  • Hotové šneky nechte vychladnout a mezitím připravte polevu.
  • Vznikne jednoduše smícháním rozpuštěného másla, cukru, mléka a rumu pro ty, kdo nechtějí "patlavou" bílou polevu nebo smícháním rozpuštěného másla, sýru, cukru a vanilkového extraktu.
  • Upečené šneky pomocí lžíce pocákejte rumovou polevou. Bílá poleva se polévá, je jí docela hodně tak pěkně polít a už si jen pochutnat.


Žádné komentáře :

Okomentovat