07 listopadu 2014

KOŘENĚNÁ ŠVESTKOVÁ POVIDLA



Ingredience:
1,5kg švestek
250g cukru
100ml citrónové šťávy (1 větší citrón)
1 lžička skořice
3 rohy badyánu
2 hřebíčky
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
pár lžic rumu 

Postup:
Omyté švestky rozpulte a vypeckujte.
Dejte do hrnce, přisypejte cukr, citrónovou šťávu i kůru a koření, které předtím rozdrťte v hmoždíři.
Přiklopte poklicí a pomalu přiveďte k varu. Švestky většinou pustí hodně šťávy.
Na malý plamen vařte asi 6 hodin. Nemíchejte, jenom občas zkontrolujte jestli se nepřichytávají ke dnu. Proto je nejlepší na povidla použít pořádný hrnec, například litinový, v kterém se povidla nebudou připalovat.
Na závěr povidla v hrnci promixujte ponorným mixérem. 
Ještě horké je plňte do vařící vodou vypláchnutých sklenic.
Povrch vždy zalijte lžící rumu a zavíčkujte.
Protože se povidla vaří dost dlouho a na to není vždycky čas, můžete si vaření rozdělit na 2-3 dny.

Z 1,5kg švestek mám 3 středně velké sklenky (obsah asi 250-300ml, každá je jiná...)

















Žádné komentáře :

Okomentovat