28 února 2018

TOM YUM POLÉVKA


Jste-li milovníci asijských polévek, tahle vám určitě zachutná. V receptu je varianta s kuřecím masem i ta s krevetami, můžete si vybrat. A nenechte se odradit na první pohled větším množstvím ingrediencí. Stojí to za to :)

Ingredience:
4 velké porce - hlavní jídlo

250 g vyloupaných krevet (nebo 250 g kuřecích stehenních řízků)
8 malých cherry rajčat
1 středně velká mrkev mrkev
50 g hlívy 
1 středně velká červená cibule
1,2 l drůbežího vývaru
2,5 cm kousek zázvoru
4-6 lžic rybí omáčky
2 lžíce Tom Yum pasty
1 lžíce sezamového oleje
6 kari listů (sušených)
Chilli papričky podle chuti (cca 4 malé červené)
3 stroužky česneku
3 stonky citrónové trávy
200 ml kokosového mléka
3 lžíce posekaného čerstvého koriandru
limetková šťáva (1 limetka)

na talíř:
chilli
koriandr
měsíček limetky
rýžové nudle (pho) 

Postup:

  • Zázvor a česnek pokrájejte na malé kostičky. Pokud myslíte, že se vám nepodaří úplně mini kostičky, radši zázvor nastrouhejte a česnek prolisujte. Cibuli nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak i mrkev, hlívu a chilli papričky. Cherry rajčátka přepulte.
  • Rozpalte wok, vlijte olej, přidejte tom yum pastu, chilli papričky, česnek, zázvor a cibuli, všechno prudce a krátce opečte a zalijte vývarem. Citrónovou trávu poklepejte paličkou, ať se rozvoní a přidejte ji do polévky. Přidejte i kari listy a vše přiveďte k varu. 
  • Ztlumte plamen a přidejte hlívu a mrkev. (Pokud děláte variantu s kuřecím masem, v této chvíli přidejte i pokrájené maso.)
  • Bez pokličky vařte na mírném plameni 15-20 minut. 
  • Nakonec přidejte cherry rajčátka a krevety (pokud děláte krevetovou verzi) a ještě 5 minut povařte. Dochuťte rybí omáčkou , přidejte posekaný koriandr, kokosové mléko a podle chuti i limetkovou šťávu (přidávám šťávu z půlky limetky a zbytek rozkrájím, ať si každý může dochutit podle sebe).
  • Připravte si rýžové nudle podle návodu (většinou stačí zalít horkou vodou a pár minut počkat).
  • Do misky dejte nudle, přilijte polévku a posypejte čerstvým koriandrem a chilli podle chuti.


Žádné komentáře :

Okomentovat