25 února 2018

GRILOVANÁ CHOBOTNICE


Taky si tak rádi dáváte chobotnice u moře? Vůbec se nemusíte bát a snadno si můžete takovou chobotnici připravit i doma. Chobotnici se nebojte koupit i mraženou, naopak jim zmrazení prospívá a jsou křehčí. 
Jediná nevýhoda chobotnice je, že se brutálně smrskne a z kousku vážícího přes kilo vám po uvaření zůstanou dvě menší porce. Takže je potřeba s tím počítat a udělat si k ní třeba ještě řecký salát. Nakonec si díky tomu i tady uprostřed ledna můžete připadat jako na prázdninách v Řecku :)


Ingredience:
2 porce

1 celá chobotnice cca 1300 g
1 bobkový list
2 větvičky tymiánu
10 kuliček pepře
1 lžíce soli
1 celá palice česneku
2 citróny

Postup:

  • Pokud jste nikdy chobotnici nepřipravovali, jediná věc, kterou udělejte je, že chobotnici vyndejte zobáček, který má zespodu pod hlavou. Určitě to uvidíte, je černý a tvrdý. Stačí ho snadno vyříznout.
  • Chobotnici vložte do hrnce, přidejte koření, sůl, překrojenou palici česneku a na kolečka nakrájený citrón, ze kterého pro jistotu úplně okrájím kůru, aby nemohl chobotnici zhořknout.
  • Zalijte vodou a dejte vařit. Slyšela jsem, že kilo chobotnice = hodina vaření. Tak nějak to odpovídá, Vařila jsem ji něco malinko přes hodinu, kontrolujte jestli už je měkká nebo ještě potřebuje vařit.
  • Po změknutí chobotnici sceďte a nechte vychladnout. Po vychladnutí nakrájejte (chapadla napůl atd...) a ogrilujte. Buď na pánvi na trošce olivového oleje nebo kousky chobotnice s olejem promíchejte a ogrilujte na grilu.
My jsme k chobotnici měli brambory na loupačku a řecký salát. Zkuste to taky a určitě i pochutnáte. 


Žádné komentáře :

Okomentovat