04 února 2018

KLÍČENÍ / JAK A PROČ ?



Kdo mě zná ten ví, že mě to prostě baví. Pořád něco pěstuju, hlavně teda zeleninu. A v zimě výhonky.
Letos jsem začala přidávat do instagramových příběhů fotky jak mi klíčky krásně rostou. A začaly mi chodit otázky co to je, co mám za misku, kde jsem ji koupila, co mi v ní přesně klíčí...a proč?.. Tak vám to všechno řeknu :)

Víte na co se zeptal manžel, když jsem minulý rok z misky sklízela první rostlinky?
Zeptal se, proč to nenechám vyrůst do normální velikosti, proč to budeme jíst tak malý? :))
To bylo celkem vtipný, ale má je rád.

Proč klíčit?
Jeden z hlavních důvodů je, že máme rádi zeleninu. Přes léto není snad jediný den, kdy nemáme salát. Nechci tady psát jak je zelenina z obchodů plná chemie. Hlavně v zimě, to každý ví. Ale je to tak. Jedním z hlavních důvodů, proč si výhonky a klíčky pěstujeme je ten, že je to pro nás skvělý zdroj vitamínů a zeleniny v zimě a  bez zbytečných pesticidů.

Výhonky jsou nejen zdravé, ale hlavně mají výborné chutě!
Přiznávám, že já nejsem ten typ člověka, který něco jí jenom proto, že je to zdravé. Musí mi to chutnat. A výhonky ředkviček? Ty jsou štiplavé a mají ředkvičkovou chuť. Mladé výhonky zelí, brokolice, salátu, červené řepy...každý druh výhonků má svoji chuť.

Já miluju ředkvičky. Pokud začínáte a rozhodujete se co zkusit tak samozřejmě zkuste to, co vám chutná i ve velkém provedení. Třeba brokolice a zelí trochu smrdí. Nebo smrdí...Prostě je to cítit jako brokolice a zelí, ale tím klíčícím procesem je to intenzivnější. Tak aby to někoho neodradilo:)

Největší oříšek je sehnat semínka. Misku jsem si koupila v Country Life. Ovšem letos tam už přesně stejnou nenabízeli, ale možná se to mění. Semínka tam taky seženete, ale většinou jen alfa-alfa. Myslím si, že možná pro začátek budou dobrou volbou, právě proto, že nejsou nijak výrazná. Ale když to chcete trochu rozjet a vypěstovat různé microgreens, tak je nabídka obchodů..ani ne malá jako spíš žádná.

Kde mají velký výběr semínek?
Letos jsem objevila poklad! E-shop Chilligrowshop se semínky na klíčení, semínky chilli papriček a rajčat!!! To je můj ráj :) Rajčat a chilli mám v létě plné záhony.
Zatím (je teprve leden, že jo) tam nějaké rajčatové speciality nenajdete, ale zato výběr semínek na klíčení je obrovský. Mají tam snad úplně všechno. Navíc jsem si koupila i 3 druhy chilli. Chápete, já tomu nikdy neodolám :)

Tipy pro začátek
Pokud to tedy chcete zkusit, asi si hned nekupujte klíčící misku. Je docela drahá. Ta moje stála kolem 500,- Já jsem si prvně udělala klíčidlo z obyčejné zavařovačky a kousku gázy.
Do zavařovačky (té větší, okurkové) vsypte předem namočená semínka ke klíčení. Zavařovačku namísto víčka přetáhněte kouskem gázy a provázkem gázu upevněte aby držela jako víčko. 2x denně semínka propláchněte, vodu vylijte a sklenici nechte položenou šikmo (např.v misce) tak, aby přebytečná voda mohla dokonale vytéct. Jinak by semínka mohla začít plesnivět nebo zahnívat. Proplachování je opravdu velmi důležité.
Takhle jsem začala já a protože doma šly výhonky na odbyt, rozhodla jsem se koupit i misku. Misky seženete různé. I podobnou té zavařovačce s gázou. Jenom má místo gázy víčko jako cedník. Já jsem spokojená s třípatrovou. Krásně se proplachuje, perfektně to v ní roste. Jsem spokojená a myslím, že jsem ji vybrala dobře.

Po zakoupení semínek na obalu určitě najdete návod co s nimi. Tak jen tak pro představu. Většinou se semínka před klíčením namáčí. Já si vezmu 3 malé sklenky a do každé dám různý druh semínek. Množství přibližně 2 lžíce. To je docela důležité. Semínek by mělo být tolik, aby skoro pokryly dno misky. Rozhodně ne nějaká vrstva, spíš tak 3/4 pokrytého dna. Výjimka je řepa, té je potřeba dát víc. Semínka ve skleničce zalijte vodou a nechte přes noc. Druhý den ráno můžete dát do misky a začít klíčit. Každý druh má jinou dobu klíčení. Na prvních rostlinkách si pochutnáte nejdříve za týden.

Hotové klíčky a výhonky využijete třeba do pomazánek (do rybičkové), na ozdobu jídel, polévek, ale i jen tak na chleba s máslem. Tak kdo to taky zkusí?

P.S.1 Jak to roste můžete sledovat na mém instagramu, kde mě najdete jako Bistro32.
P.S.2 Tohle není reklama na klíčící misky ani obchod se semínkama :) Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí jsem se s vámi podělila o to, jakou mám misku a kde kupuju semínka :) Klíčení zdar! :)


Žádné komentáře :

Okomentovat