08 března 2018

KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY


Na začátek musím říct, že karbanátky nebyly jediné jídlo, které při tomhle vaření vzniklo. Koupila jsem uzený vepřový ocásek. Ten jsem s kořením a zeleninou (nové koření, bobkový list, cibule, mrkev..) uvařila doměkka. Vývar a část masa byl super na zelňačku a zbytek masa na karbanátky.

Ingredience:
minimálně 6 porcí

1 kapusta (velikost střední)
1 starý rohlík
olej
1 cibule
2 vejce
300 g uzeného masa
1/4 lžičky muškátového oříšku
2 stroužky česneku
170 g strouhanky (+ na podsypávání)
sůl
pepř

Postup:
  • Z kapustové hlávky odstraňte vrchní listy, rozpulte ji a vyřízněte košťál. Nakrájejte na větší kusy a vložte do lehce osolené vroucí vody a vařte do měkka, 10-15 minut. Po uvaření sceďte a nechte na cedníku okapat a zchladnout.
  • Všechny ingredience sekám najemno ve food processoru. Jemné nasekání je důležité, aby se karbanátky nerozpadaly. Někdo používá mlýnek na maso.  
  • Najemno posekejte rohlík, vychladlou kapustu a uzené maso, vložte do mísy. Cibuli pokrájejte a na trošce oleje ji opečte dozlatova, přidejte k ostatním ingrediencím.
  • Přidejte i vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nakonec strouhanku. Rukama vše promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Strouhanka se nasákne a z těsta by měly jít dobře tvarovat karbanátky.
  • Pracovní plochu si posypejte strouhankou a tvarujte karbanátky, které ve strouhance zlehka obalte.
  • Smažte dozlatova na rozpáleném oleji, po osmažení nechte přebytečný olej odsát na papírové útěrce.
  • Jako nejlepší přílohu ke karbanátkům doporučujeme bramborovou kaši.

Žádné komentáře :

Okomentovat