24 února 2017

DUTCH BABY PANCAKE / Nafouknutá palačinka



Mám ráda víkendové snídaně doma. 
Tak dutch baby dělám už pár let, ale vždycky rychle zmizí. Je skvělá v tom, že těsto jednoduše nalijete na pánev a dáte do trouby. Takže super jednoduchá. Za 15-20 minut máte hotovou krásnou obrovskou palačinku, kterou už jenom nazdobíte ovocem podle chuti. Palačinka s jahodama je klasika. Já nikdy neodolám a koupím první jahody, klidně i teď v únoru. Mňam :)

Ingredience:
1 palačinka Ø 28 cm / 2 porce

2 lžíce másla
3 vejce
115 g hladké mouky
200 ml polotučného mléka
1 lžíce cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli

+ trocha cukru navíc na pocukrování
+ ovoce podle chuti (nebo třeba tvaroh, oblíbená marmeláda....)


Na palačinku potřebujete pánev, kterou můžete dát do trouby a práci usnadní i ponorný (nebo jiný) mixér. Já osobně těsto připravuji v té odměrce, která byla u ponorného mixéru (úzká, vysoká, myslím, že ji dávají ke každému mixéru). 
Na fotkách je vidět, že mám palačinku na jedné straně nižší. Je to tím, že se mi pánev jentaktak vejde do trouby a okraj palačinky se vždycky z jedné strany trochu dotkne stěny trouby. Ideální je dát palačinku doprostřed trouby, pokud to je možné.


Postup:
  • Troubu zapněte na 200°C. Do nádoby vložte všechny ingredience na těsto : vejce, mouku, mléko, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vše promixujte na hladké těsto.
  • Do trouby vložte pánev s 2 lžícemi másla. Počkejte, až se máslo rozpustí a do pánve vlijte těsto. Vraťte do trouby a pečte 15-20 minut. Okraje palačinky se hodně zvednou, vylezou až třeba 15 cm nad pánev, takže je to i dobrá podívaná :)
  • Hotovou palačinku pocukrujte a ozdobte tím, co máte rádi.Třeba čerstvým ovocem, tvarohem, marmeládou, javorovým sirupem...
zdroj: foodnetwork.com (upraveno)

2 komentáře :