06 března 2017

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK


Recept na knedlík už mám u svíčkové. Protože jsem na něj v poslední době rozdala několik receptů a tady na blogu se špatně hledat, přidávám ho i samostatně. Ať se hledá líp :) 
Už si ani nepamatuju, od koho mám recept, knedlíky moc často nevařím, Ale když knedlík, tak právě tenhle.
K receptu jenom doplním, že petrželka nemusí nutně být hladkolistá. Vždycky jsem myslela, že kudrnka bude i v knedlíku tvrdá, ostrá..no nemám ji prostě moc ráda. Ale když se poctivě naseká nadrobno, není vůbec žádný problém ji do knedlíku použít.

A když zůstane, víte jak je dobrý s vajíčkem? :)

Ingredience:
na 2 knedlíky

400g rohlíků, den starých
3 vajíčka
250ml mléka
100g másla
150g hrubé mouky
15-20g petrželky
sůl (asi půl-3/4 lžičky)
muškátový květ

  • Rohlíky si nakrájejte na kostičky, petrželku najemno a dejte do mísy.
  • Ze 3 bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Do 250 ml mléka rozmíchejte 3 žloutky, vlijte rozpuštěné máslo, trošku osolte, přidejte špetku muškátového květu a 150 g hrubé mouky. Celou směs promíchejte a vlijte na pokrájené pečivo. Snažte se ho rovnoměrně touto směsí navlhčit. Nakonec pomalu a opatrně vmíchejte i sníh z bílků. Osobně mi to jde nejlépe rukama.
  • Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Na pracovní plochu si natáhněte potravinovou fólii. Na ní rukama utvořte knedlík (tvar přibližně, doladí se nakonec přes fólii), dělám spíše menší, lépe se s ním potom manipuluje, do vody a z vody. Až tedy vytvarujete knedlík, obalte ho ze všech stran fólií.
  • Z tohoto množství budete mít 2 knedlíky (menší, než ty z obchodu).
  • Když budete mít knedlíky zabalené, fólii na nich několikrát propíchněte a už je můžete dát do vroucí vody.
  • Vařte pod pokličkou 20 minut. Já si vždycky stopnu 10 minut a na druhou půlku vaření knedlíky ve vodě obrátím.
  • Vařené knedlíky vyndejte ihned po vytažení z fólie a překrojte. Nejlépe to jde nití.

Žádné komentáře :

Okomentovat