05 února 2017

BAUMKUCHEN


Baumkuchen znamená v překladu stromový dort. Jednotlivé vrstvy těsta se pečou zvlášť a po upečení a rozříznutí dortu dělají dojem letokruhů stromu. V těstě nastrouhaný marcipán se při pečení rozpouští a díky němu je dort krásně vláčný a krémový, i když v dortu žádný krém nenajdete.

Výzvu časopisu Gurmet jsem jako vždy využila k upečení dortu pro Zdendu k svátku. Při pečení prvních dvou vrstev jsem měla pocit, že tenhle dort se mi nemůže nikdy podařit. Pokud bude váš pocit stejný, tak ty první dvě vrstvy jsou nejhorší. Jakmile se upeče spodek dortu, jde to jako po másle :) Nakonec vzniklo asi 14 vrstev, podle receptu je ideálních 10-12 vrstev. A rovnou přiznávám, že dort se mi odspodu lehce připekl, ne úplně dočerna, ale tak do tmavohněda :) Kvůli tomu jsem snížila doporučovanou teplotu pečení. Jestli se vám spodek taky podaří více hnědý než byste si přáli, stačí dort jednoduše trochu seříznout a bude po problému.

Díky Gurmetu jsem už upekla dva skvělé dorty. Náš nejoblíbenější je Red Velvet. Přikládám odkazy:

RED VELVET CAKE
FRAISIER

Ingredience:
dort, průměr 20 cm
(budete potřebovat: dortovou formu 20 cm, pečící papír)

150 g hladké mouky
150 g cukru moučky
300 g změklého másla
180 g cukru krupice
9 vajec
200 g marcipánu
špetka soli
meruňková marmeláda na potření

Poleva:
200 g hořké čokolády
50 g másla nebo kokosového oleje (použila jsem kokosový olej)
50 ml tmavého rumu
plátky mandlí na ozdobu

+ trocha másla na vymazání formy

Postup:
  • Dortovou formu zlehka vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 210°C (v originálním receptu je 230°C, ale to bylo moc, chce to zkusit, každá trouba peče jinak). Oddělte žloutky od bílků a bílky ve velké míse ušlehejte společně se špetkou soli do sněhu - ne úplně tuhého. Postupně přidávejte po částech krupicový cukr a vyšlehejte dotuha.
  • Změklé máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do světlé pěny. Nastrouhejte marcipán (na struhadle hrubost jako na bramborák nebo okurkový salát) a přidejte ho spolu se žloutky k máslu a vyšlehejte do vláčné hmoty. Přisypejte mouku a důkladně promíchejte. Nakonec ručně - nejlépe silikonovou stěrkou, přidejte pomalu sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  • Do formy naneste 3 polévkové lžíce těsta a rozetřete je rovnoměrně po dně formy. Vložte do trouby a dejte péct na cca 4 minuty. Vyndejte a na upečené těsto rozetřete rovnoměrně další 3 lžíce těsta. Opět dejte zapéct do trouby a takto pokračujte dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Po upečení nechte dort lehce vychladnout, vyndejte z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. 
  • Vychladlý dort potřete po stranách a z horní strany meruňkovou marmeládou. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem nebo kokosovým olejem (použila jsem kokosový olej, bála jsem se, že s máslem mi poleva vůbec neztuhne), přilijte rum a promíchejte.
  • Polevu nalijte na dort a rozetřete i po bocích dortu. Nakonec ozdobte plátky mandlí a nechte polevu zatuhnout.

Žádné komentáře :

Okomentovat