úterý 14. února 2017

LOHIKEITTO / Lososová polévka


Smetanová lososová polévka s koprem v poslední době kouká z každého časopisu :) Tahle verze je z Apetitu a kombinace lososa, kopru a brambor je podle mé chuti neodolatelná.
Navíc je to takové na první pohled luxusní jídlo a přitom vám na něj stačí jeden vařič.
Ideální třeba na víkendové vaření na chalupě.

Postup:
6 porcí
450 g lososa (filet)
450 g brambor
1 mrkev
1,2 l rybího vývaru (nebo jako já, použila jsem jednou zeleninový a jednou kuřecí)
250 ml smetany ke šlehání
50 g másla (ideálně přepuštěného)
1 pórek
sůl + pepř
čerstvý kopr k podávání

Postup:

  • V hrnci rozehřejte máslo a přidejte na tenká kolečka krájený pórek (pouze bílou a světle zelenou část). Na mírném ohni nechte asi 7 minut zesklovatět (pozor, pórek by neměl zhnědnout ani se připéct.)
  • Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a brambory na kostičky.
  • Do hrnce přilijte vývar, přidejte nakrájenou zeleninu a vařte na středním plameni 20 minut nebo dokud nejsou brambory skoro hotové.
  • Lososa zbavte kůže a případných kostí. Pokrájejte na kostky a přidejte do hrnce. Přilijte i smetanu a přiveďte k varu. Poté ihned stáhněte z ohně, chvilku počkejte, ať není polévka úplně vařící a přidejte nadrobno posekaný kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte chvilku odstát, a´t se polévka koprem krásně provoní ( tak 10 minut) a můžete podávat.




Žádné komentáře :

Okomentovat