10 února 2017

BANÁNOVÁ BÁBOVKA



Dostal se k vám někdy Vatikánský koláč štěstí? Těsto, ke kterému dostanete návod, občas trošku připomínající kouzla a čáry. O těsto se několik dnů staráte, nakonec trochu odeberete a darujete dál a ze zbylého těsta upečete koláč, který by měl přinést štěstí celé rodině? Také se k nám domů dostal. A kdo návod zná, ví, že se koláč má péct jen jednou za život.
Banánová bábovka mi ho hodně připomíná. Jsou v ní samé dobré věci. Určitě vám také přinese štěstí, minimálně ve chvíli, kdy se do ní zakousnete. A navíc jí můžete péct třeba každý víkend :)

Ingredience:
280 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
půl lžičky mleté skořice
kůra z půlky citrónu
150 g třtinového cukru
2 vejce
2 přezrálé banány*
70 g rozpuštěného másla
300 g bílého jogurtu (3,5% tuku)
50 ml rumu (tuzemáku)
hrst hrubě posekané čokolády
hrst hrubě posekaných vlašských ořechů

+ máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy.

  • Místo vlašských ořechů můžete použít i jiné, čokoládu hořkou, mléčnou nebo bílou. Podle chuti můžete přidat třeba i sušené ovoce..Já jsem naposledy přidala i trošku mleté vanilky.

  • *banány hodně přezrálé, s hnědou slupkou - půjdou dobře rozmačkat vidličkou. Pokud budete mít hodně malé banány, dejte klidně i 3 kousky.


Postup:

  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a skořicí.Vejce vyšlehejte společně s cukrem do světlé pěny. V misce vidličkou rozmačkejte banány na kaši. Vše smíchejte.
  • Jogurt s rozpuštěným máslem, rumem a citrónovou kůrou přidejte do mísy s vejci a banány. Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a skořicí. Těsto dobře promíchejte.
  • Podle chuti přisypte posekané ořechy a čokoládu.
  • Troubu předehřejte na 170°C.
  • Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Vlijte těsto a bábovku pečte 75 - 90 minut. Propečení zkoušejte špejlí (po zapíchnutí doprostřed těsta nesmí špejle lepit). Pokud bábovka na povrchu už hodně hnědne a uvnitř je ještě nedopečená, stačí jí nahoře zakrýt alobalem. 





Žádné komentáře :

Okomentovat