11 října 2016

HARISSA


Díky letošní obrovské úrodě chilli papriček jsme se doma pustili do výroby různých pálivých omáček. Harissa je tradiční pálivá omáčka pocházející z Tunisu. Používá se například k dochucení hummusu, kuskusu, guláše, polévek nebo třeba ke grilovanému masu. Všude tam, kde chcete jídlo přiostřit a dodat mu grády :)  Při její výrobě vždy promyslete množství papriček, které použijete podle toho, jak moc pálivé máte rádi. Také samozřejmě záleží na druhu a pálivosti papriček. 
Z uvedeného množství jsem měla 7 malých, 1dcl skleniček.

Ingredience:

1 kg červených paprik
3 lžičky koriandru
3 lžičky římského kmínu
5 malých červených cibulí
15 stroužků česneku
15 pálivých červených papriček
120 g rajského protlaku
100 ml citrónové šťávy
2,5 - 3 lžičky soli
Olivový olej

Postup:

  • Papriky opečte v troubě až jim většina slupky zčerná. Během opékání je otáčejte, ať jsou opečené a zčernalé kolem dokola. Já jsem je opékala v troubě pod grilem na maximum asi 20 minut.
  • Papriky přendejte do mísy a přetáhněte potravinovou fólií. Nechte vychladnout. Po vychladnutí z paprik oloupejte spálenou slupku, odstraňte semínka i šťopky a čisté papriky dejte do mixéru.
  • Na suché pánvi rozvoňte koření. Pomalu ho začnete opékat, až začne vonět Můžete použít koření vcelku i mleté. To vcelku po opečení rozdrťte v hmoždíři na jemný prášek.
  • Na pánvi rozehřejte trochu oleje a začněte opékat pokrájenou cibuli, česnek a chilli. Opékejte přibližně 10 minut na mírném plameni. Pozor, ať nespálíte česnek.
  • Opečenou směs dejte do mixéru k paprikám. Přidejte protlak a sůl a vše rozmixujte dohladka. Pokud bude omáčka hodně hustá, můžete přidat olivový olej.
  • Přendejte do vyvařených skleniček a zavíčkujte.
  • Pro delší trvanlivost zavařte ve vodě na 80° a 20 minut. Po zavaření obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otočení by mělo být víčko chycené-po zmáčknutí nesmí jít promáčknout.




Žádné komentáře :

Okomentovat