14 října 2016

ŠÍPKOVÝ SIRUP


Šípky si každý podzim sušíme na čaj. Šípkový čaj si potom v zimě vaříme při nachlazení nebo jen tak na chuť. Letos jsou šípkové keře tak obsypané šípky, že jsem za docela krátkou dobu nasbírala plný košík. A tak jsem zkusila šípkový sirup.

Šípek obsahuje velké množství vitamínu C. Asi 200 mg na 100 g, a to je stejně jako má například černý rybíz. Bohužel, tepelnou úpravou a dalším zpracováváním vitamín C rychle mizí. Tak jsem se snažila při výrobě sirupu to se zahříváním nepřehánět a ohřát ho jenom na 60°C.

Pokud chcete mít sirup dokonale čistý bez jediného chloupků z šípků, každý šípek budete muset rozkrojit a chloupky odstranit. Já jsem na to neměla nervy :) Šípky jsem rozsekala a nakonec sirup přecedila přes gázu a je výborný.

Sirup uchováváme v ledničce. Můžete ho použít ředěný do vody, ale já ho mám nejradši do čaje :)

Ingredience:
na cca 2,5 l sirupu

1,5 kg šípků
2 l vody
1,5 kg cukru (přibližně)
šťáva ze 2 citrónů

Postup:

  • Šípky dobře omyjte. Rozsekejte nahrubo (nožem, mixérem...), dejte do hrnce, zalijte vodou a nechte do druhého dne v chladu louhovat (24 hodin).
  • Druhý den postavte hrnec na sporák a vše zahřejte přibližně na 60°C. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a přeceďte přes sítko vyložené gázou. 
  • Přidejte cukr. Množství 1:1 / šťáva:cukr. Pokud tedy máte 1,5 l šípkové šťávy, přidejte 1,5 kg cukru. Sirup opět zahřejte k 60°C aby se cukr dobře rozpustil. Nakonec přidejte citrónovou šťávu. Sirup nalijte do čistých sklenic a skladujte v chladu.

Žádné komentáře :

Okomentovat