středa 21. září 2016

JÁTROVÉ ŠPÍZY SE ŽAMPIONY


Opožděně, ale přece sem přidávám jeden letní recept z grilu.
Letošní dovolenou i všechny víkendy a volna po dovolené trávíme opravami chalupy a tak když už jsem si nějaké jídlo vyfotila, nestihla jsem ho dát na blog. A spoustu jsem toho ani nevyfotila..

Na chalupě se celá moje kuchyně skládá z plynové bomby s jedním hořákem a z grilu.
A právě gril byl v létě náš největší pomocník a grilovali jsme vlastně nejspíš denně :)
Následující špízy jsem za 14 dnů dovolené měli 3x! A to játra přes rok vůbec nejíme. 

Jak jsme v létě grilovali často, hledali jsme zase nějakou novou chuť...Zkoušeli pár kombinací a tahle to vyhrála.
Jednou u nás špízy jedl i můj taťka a tak mu zachutnaly, že si je připravoval i doma v troubě. Ne jako špízy, ale játra obalil ve slanině, žampiony dal kolem, podlil a vše upekl. 

Nakonec ještě musím napsat, že játra nejíme, protože můj manžel je nemá moc rád, ale o těchto špízech prohlásil, že je to rozhodně nejlepší úprava jater, kterou kdy jedl. A dělaly se mu boule za ušima :))

Ingredience:
2 porce

300 g kuřecích jater
100 - 150 g anglické slaniny (použila jsem pečenou z Lidlu)
vanička hnědých žampionů
sušená majoránka
sůl, pepř

+ k podávání tatarka a pečivo

+ kovové jehly na grilování nebo špejle předem namočené ve vodě 

Postup:
Játra rozkrájejte na velikost sousta, většinou stačí jenom jednou překrojit. Osolte, opepřete a posypejte sušenou majoránkou:
Podle potřeby plátky slaniny překrájejte na poloviny. Každý kousek masa obalte kolem dokola slaninou:
Připravte si žampiony. Pokud se vám podaří sehnat ty úplně malé, můžete je nechat vcelku. Větší rozkrájejte na půlky nebo na čtvrtiny:
Začněte napichovat. Žampion, maso, žampion, maso...na konci špízu jsem napíchala zbylé žampiony:
Špízy ještě jednou posypejte majoránkou:
 Ogrilujte ze všech stran:
 A potom si už jenom pochutnejte na grilovaných špízech s tatarkou a chlebem :

Žádné komentáře :

Okomentovat