21 října 2016

VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ


Naše oblíbené jídlo už hodně dlouhou dobu. Poprvé jsem ho uvařila myslím podle Apetitu. A pamatuju si dodnes, že dávku uvedenou pro 4 jsme ve dvou jedli snad 5 dnů :) Přesto jsme se ho nepřejedli. Je to totiž kombinace naší oblíbené pohanky společně s uzeným masem a celé je to ochucené česnekem a voňavé po majoránce, nakonec zapečené se sýrem. Na talíř si k tomu vždy přidáme hromádku syrového kysaného zelí.  Kdo by odolal? V receptu tady už je množství upravené pro 4, které ale bohatě stačí.

Ingredience:
4 porce
500 g brambor
250 g pohanky (vcelku, ne lámanou pohanku)
200 g uzeného masa  (používám libové, ale použijte podle vlastní chuti)
1 lžíce majoránky
1 malá cibule
3 stroužky česneku
100 g sýra na strouhání
olej
sůl, pepř

Postup:

  • Dejte vařit pohanku. Protože pohanka varem ztrácí všechny prospěšné látky, nejlepší je vařit ji co nejkratší dobu a potom nechat dojít. Vařte ji pod pokličkou 10 minut v mírně osolené vodě a potom dalších 30 minut nechte pod pokličkou dojít do změknutí. Brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, přibližně 1,5x1,5 cm. Dejte je vařit do osolené vody.
  • Uzené maso pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Na pánev vlijte trochu oleje, rozpalte a začněte opékat cibuli. Když zesklovatí, přidejte maso. Opékejte další přibližně 3-5 minut a do pánve prolisujte česnek. Nechte ho ve směsi další minutu rozvonět. Přidejte brambory, měkkou pohanku, ochuťte majoránkou a pepřem. Všechno dobře promíchejte a směs vsypte do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku.
  • Povrch posypejte nastrouhaným sýrem a zapečete 10 minut na 180°C v troubě.
  • Podávejte se zakysaným zelím.

Žádné komentáře :

Okomentovat