19 dubna 2015

ZÁVITKY V RÝŽOVÉM PAPÍRU / Gỏi cuốn



Závitky v rýžovém papíru, plné čerstvých bylinek a zeleniny, jsou skvělé a lehké jídlo. Samozřejmě ty nesmažené. Protože ochutnat ty smažené, aby nebyly totálně nasáklé olejem se mi ještě nepodařilo, pokud někomu z vás ano, budu ráda za tip, kam na ně zajít ;)
Základem závitků je kulatý rýžový papír a tenké, vlasové rýžové nudle. Další náplň je na vaší chuti a fantazii.  Vždy do závitků dávám okurku a ledový salát. Další osvědčené ingredience jsou: čerstvé mungo výhonky, mrkev narájená na tenké nudličky, perila, koriandr, jarní cibulka......a nějaké maso. Kdybych měla vybrat svoje nejoblíbenější maso do závitků, o první až druhé místo budou bojovat krevety (jen rychle na trošce olivového oleje a s česnekem udělané) a kachní prsa (nakrájené na tenké plátky).

Ale následující recept je se zbylým hovězím masem, vařeným v Pho Bo.

Ingredience:
na 6 závitků:
vařené hovězí maso
kulatý rýžový papír
kousek ledového salátu
hrst mungo výhonků
kousek okurky (cca 7cm)
1 jarní cibulka
tenké, vlasové rýžové nudle
čerstvý koriandr
perila (nemusí být)

na omáčku k závitkům:
200ml vody
1 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku
1,5 lžíce vinného octa
1,5 lžíce rybí omáčky
1 chilli paprička

Postup:
  • Ze všeho nejdříve si připravte omáčku k závitkům. V 50ml horké vody nechte rozpustit lžíci třtinového cukru. Když se cukr úplně rozpustí, dolijte zbylých 150ml studené vody, přidejte vinný ocet a rybí omáčku. Česnek posekejte najemno a chilli papričku na kolečka (nejdříve přidejte pro jistotu jenom půlku) a vše dejte do omáčky. Ochutnejte, případně přidejte i druhou půlku chilli papričky a dejte do lednice vychladit.
  • Připravte si všechnu zeleninu a maso, které budete dávat do závitků. Okurku i maso pokrájejte na plátky, jarní cibulku na tenké proužky, připravte si na talířek i ledový salát a mungo výhonky. Bylinky zbavte stonků.
  • Při balení závitku je nejdůležitější nemáčet rýžový papír dlouho ve vodě. Stačí jenom rychle namočit a můžete pokládat ingredience a motat závitek:


Hotové závitky podávejte s omáčkou, dobrou chuť ;-)






















Žádné komentáře :

Okomentovat