20 dubna 2015

VIETNAMSKÁ HOVĚZÍ POLÉVKA / Phở Bò

Na chalupě máme kachlová kamna. Když jsme na chalupě, od podzimu do jara v nich skoro nepřetržitě topíme. A to přímo láká k tomu, vařit obrovské hrnce plné silných, dlouze tažených vývarů.
A letos o Velikonocích jsme slavnostně zakončili topnou sezónu obřím hrncem Phở Bò.
Co dělat se zbylou vařenou kližkou (nebo i ostatním zbylým masem) z polévky?
Phở Bò je oblíbená vietnamská polévka se spoustou aromatických bylinek. 
Nejtěžší je sehnat všechny ingredience. Pokud chcete jít na jistotu, tak doporučuji jedině pražskou Sapu. Jinde asi bude velký problém sehnat Perilu. Tobolky kardamomu se do vývaru dávají celé, neloupané (je to přibližně 1-1,5cm dlouhá zelená tobolka) Jinak čerstvé klíčky, chilli papričky, rybí omáčku i koriandr už není dnes problém koupit i u menších vietnamských stánkařů.

Pokud už jste si někdy Phở Bò dávali, jistě víte, že porce se podává tak obrovská, že se jedná o hlavní jídlo. Doma si samozřejmě množství upravte podle vlastní chuti (a hladu), ale protože je to polévka plná nudlí, zeleniny a plátků masa, za hlavní jídlo ji beru i doma.

Já jsem Phở z uvedeného množství ingrediencí vařila v 10 l hrnci. Množství ingrediencí do hotového vývaru neuvádím, protože stejně si všechno připravíte na talíř a každý si do polévky dá podle vlastní chuti. Navíc svazky bylinek i balíčky výhonků jsou různě velké, koriandru si dá každý jinak a stejně tak chilli papriček nesnese každý stejně.
Řiďte se chutí ;)

Já jsem rady, jak udělat Phở Bò, hledala všude možně po internetu a každý recept se lišil. Nakonec jsem to udělala takhle: 


Ingredience:
na vývar:
2 malé morkové kosti
500g hovězích žeber (nebo oháňky, pokud seženete)
500g hovězí kližky
80g čerstvého zázvoru
5 hvězdiček badyánu
4 tobolky kardamomu 
1 svitek skořice
1 velká cibule

do polévky při servírování:
500g libového hovězího masa, já použila falešnou svíčkovou
ploché rýžové nudle
jarní cibulka
červená cibule
svazek koriandru
balení mungo klíčků
chilli papričky
svazek perily (když neseženete, svět se nezboří a na  Phở si i tak pochutnáte)
citron

Postup:
  • Do velkého hrnce dejte vařit morkové kosti, žebra (nebo oháňku) a kližku. Minimálně první půlhodinu vařte zprudka, na hladině se bude dělat hodně pěny. Tu poctivě sbírejte. Když se na hladině pěna přestane dělat, připravte si pholévkové koření. Zázvor podélně rozpulte a naklepejte paličkou (nerozbít, jenom naklepat, ať pořádně pustí šťávu), cibuli oloupejte a přepulte.
  • Na pánvi nasucho opečte cibuli i zázvor (řeznou stranou dolů) a přidejte i skořici, badyán a tobolky kardamomu. Když už je cibule na řezu opečená do hněda, společně se zázvorem a kořením ji dejte do polévky, ztlumte plamen a pomalu táhněte alespoň 3-4 hodiny (pokud se až moc odpařuje, dolévejte vodou).
  • Po 3-4 hodinách přidejte i falešnou svíčkovou a táhněte další 3 hodiny. Pokud se na hladině objeví pěna, nezapomeňte sbírat.
  • Z hotové polévky vyndejte maso a dejte ho stranou, z vařené falešné svíčkové nakrájejte tenké plátky. Polévku přeceďte přes plátýnko, podle chuti osolte a na závěr dochuťte rybí omáčkou (dejte pozor se solí, rybí omáčka je také slaná) a připravte si ingredience k servírování.
  • Perilu a koriandr oberte ze stonků, jarní cibulku i chilli papričky pokrájejte šikmo na tenké plátky, červenou cibuli přepulte a nakrájejte na co nejtenčí plátky to půjde. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obale (většinou to trvá 2-3 minuty)
  •  Na každý talíř dejte porci rýžových nudlí, přidejte čerstvé mungo výhonky, plátky masa (na každý talíř 3-4, podle velikosti), zalijte vývarem a podle chuti přidejte i jarní cibulku, perilu, koriandr a chilli. Každému dejte k polévce i čtvrtku citronu, ať si polévku ochutí podle sebe (já si do Phở dávám fakt hodně citronu, má potom dokonalou chuť).
A ještě jednou dávám odkaz, co dělat se zbylým masem z polévky.

DOBROU CHUŤ!!!





4 komentáře :

  1. paráda! akorát jsem dokoukala na recept podle Koko ve videu, ale je fajn to mít takhle sepsaný, Pho bo miluju a dlouho přemýšlím udělat ji i doma, protože bych na ní nejraději chodila každý den :D díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;-) Já jsem se dívala na spoustu receptů a každý se trochu lišil. Takže jsem nakonec použila "od každého něco" a všem chutnalo, tak doufám, že si taky pochutnáte ;-)

      Vymazat
  2. Skvělý recept a líbí se mi zejména servírování. Jsem rád, že existuje již tolik webů a blogů, které poskytují recepty na vynikající polévky Pho. Pokud rádi navštěvujete vietnamská bistra, mohlo by se Vám hodit http://polevkapho.cz/ kde lze vybrat a hodnotit polévky pho v konkrétních restauracích.
    Jarda

    OdpovědětVymazat