22 února 2015

SUSHI - MAKI, NIGIRI, CALIFORNIA ROLL

Zbožňuju sushi. Doma ho dělám docela často a se ségrou si ho například děláme i na Štědrý den k obědu :)
Následující řádky jsou inspirace, co do sushi dáváme my, co nám chutná a je naše oblíbené, kombinace různých chutí a "fotodokumentace", že sushi si doma může udělat opravdu každý :)
Je to hodně dlouho, co jsem dělala svoje první domácí sushi. To ještě nebyl sushi bar na každém druhém rohu a T.Okamura byl neznámý majitel malého zapadlého krámku s japonskými specialitami na Puškinově náměstí. Právě tam jsem si kdysi koupila první kilo sushi rýže, ocet, wasabi a nori řasu a šla na věc :)
Na první pokusy jsem samozřejmě do sushi nedávala tuňáka ani lososa. Stačila mi okurka, avokádo nebo surimi tyčinka. Kdyby to náááhodou nevyšlo tak aspoň škoda nebude tak velká, že jo?
Ale musím říct, že se nikdy nestalo, že by nějaká rolka byla na vyhození. Šišaté sushi je taky sushi a na funkci to nemá vliv. A už vůbec ne na chuť :)

K pití - domácí ledový čaj, zelený s jasmínem

Na sushi budete určitě potřebovat Nori řasu, sushi rýži, na dochucení rýže i speciální ocet, dále wasabi, bez něj to prostě není ono. Nakládaný zázvor k podávání a sójovou omáčku - kvalitní, např.kikkoman.

Potom něco dovnitř. Okurku, avokádo, vejce, lososa, tuňáka, kaviár...
Výborná je kombinace ryba a okurka.
Zkusit můžete i speciální japonskou majonézu Kewpie. Je chuťově výraznější, kyselejší. Malá tubička, která ale vydrží na mnoho rolek stojí kolem 30 korun, ale koupit jí můžete i ve velkém balení.
Můj poslední "objev" jsou zelené wasabi jikry.

Potřebovat budete ještě bambusovou podložku na zarolování a co je hodně důležité - mísu s vodou. Ve vodě si při výrobě sushi budete průbežně oplachovat a zároveň máčet ruce. Sushi rýže fakt hodně lepí. Ale ne na mokré ruce :) Takže pokud nechcete mít rýži nalepenou všude, určitě si nezapomeňte připravit mísu s vodou.
A to je všechno, nic dalšího speciálního netřeba.

Jak uvařit rýži:
200g sushi rýže
220ml vody
25g sushi octa
půl lžičky soli
(množství pro 2-3 osoby)

Rýži důkladně propláchněte, dokud z ní nepoteče čistá voda. Dejte do nepřilnavé pánve, zalijte vodou a osolte. Rychle přiveďte k varu a hned poté, co se voda začne vařit, stáhněte plamen a minimum, pánev přiklopte poklicí a nechte 20 minut vařit. Po vypnutí vařiče ochutnejte a podle potřeby ještě nechte 10-15 minut dojít pod poklicí. Přendejte do mísy, přilijte ocet smíchaný se solí a důkladně promíchejte.

(Někdo sushi rýži vůbec nesolí a někdo do ní přidává i cukr. Napsala jsem to tak, jak to dělám já)
Takže hurá do toho :)

Když budete doma dělat sushi večer, můžete přidat i knedlíčky DIM SUM nebo MISO POLÉVKU
MAKI SUSHI
Určitě nejznámější druh sushi. Má tvar rolky a plní se rýží společně se syrovou rybou nebo zeleninou. Rolka je obalená v mořské řase Nori a po nakrájení na kolečka se máčí v sojové omáčce. Podle chuti se k Maki sushi podává wasabi pasta. Mezi jednotlivými sousty se pojídají tenké plátky nakládaného zázvoru.

Jako náplň do maki sushi můžete použít například: krevety, tuňáka, surimi tyčinku, lososa, uzeného lososa, avokádo, okurku, vaječnou omeletu, chřest nebo různé kombinace. Výborná je ryba s okurkou.




NIGIRI SUSHI
Nejjednodušší způsob přípravy sushi. Mokrou rukou se tvoří malé válečky, které se poté doplní plátkem ryby, krevetou nebo třeba avokádem. Podává se opět s wasabi pastou, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Z rýže si mokrou rukou tvořte malé válečky a ozdobte kouskem ryby. Použít můžete třeba krevetu, tuňáka, lososa nebo uzeného lososa, avokádo nebo vaječnou omeletu. Samozřejmě všechno úhledně nakrájené, aby byl jeden kousek jako druhý.
Vámi zvolenou ingredienci ještě můžete doplnit o tenký plátek nori řasy. Nejenom, že to bude dobře vypadat, ale kousek ryby bude na rýžovém válečku díky řase i dobře držet.


CALIFORNIA ROLL
Dá se říct, že je to maki sushi naruby. Uprostřed zelenina nebo syrová ryba obalená v nori řase a celá rolka je po obvodu obalená v rýži.

Náplň kalifornských rolek je stejná jako u maki sushi. Povrch rolky se často ještě zdobí. Například sezamovými semínky. Dobře vypadá černý sezam. Použít můžete i kombinaci černého a bílého sezamu. Já jsem ale nedávno objevila wasabi jikry. Mají zelenou barvu a lehkou chuť po wasabi (nepálí) a když do nich rolky obalím, je to teprve ta správná pastva pro oči a chuťové pohárky. Jikry můžete koupit i bez wasabi, v lososové barvě.

Na potravinovou folii dejte rýži a utvořte stejnoměrně silnou vrstvu..
Na vrstvu rýže položte řasu..
Na řasu dejte libovolnou náplň..
Přidejte majonézu..
A začněte rolovat...
Na tác si připravte wasabi jikry (nebo libovolně něco, v čem chcete rolku obalit, například sezam...)
Po obalení můžete krájet :-)



A teď pár fotek z přípravy...
Krevety na NIGIRI
Avokádo, tuňák, okurka, losos..
Řasa Nori...
Příprava MAKI SUSHI
Na řasu si připravte rýži a náplň, v tomto případě tuňáka a okurku..
Váleček zarolujte pomocí podložky..
A po zarolování krájet :)


A kde to všechno nakoupit? Pokud nemáte svůj oblíbený nebo vyzkoušený obchod, můžete zkusit i koutky s exotickými surovinami, které jsou dnes už v každém supermarketu.
Můj tip je ale obchod Japa v Praze 6. Sice trochu dražší, ale seženete tam všechno. Navíc ho máme pár minut od domu, takže naše jasná volba.
Ségra zkoušela internetové susi.cz a taky bez problémů sehnala vše, co potřebovala a navíc i za trochu lepší cenu.


2 komentáře :

  1. Pavlíno, nemám komentář přímo k článku, jen Vám chci napsat, že se mi svým blogem totálně trefujete do chutí! Už jsem vyzkoušela několik Vašich receptů a nelitovala jsem, vyhovuje mi Váš způsob psaní instrukcí a vůbec sem chodím ráda.
    Tak jsem Vám to jenom chtěla říct, poněvadž když někdo dělá něco dobře, lidi se k tomu moc nevyjadřují, zato chybu okomentuje každý.
    Děkuji za Vaše recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový komentář mi ještě nikdo nenapsal. Moc děkuji, udělal mi opravdu radost a vážím si toho. P.

      Vymazat