pondělí 23. února 2015

ZELŇAČKA


Zelňačka, taková obyčejná, ale neobyčejně dobrá polívka.
Radši máme červenou než bílou a úplně nejradši máme tu naší. Bez klobásy, ale zato s anglickou slaninou:

Ingredience:
1 sáček bílého kysaného zelí
1 větší cibule
4 plátky anglické slaniny
2 bobkové listy
5 lžiček červené papriky
0,5 lžičky pálivé papriky
špetka drceného kmínu
1,5l vývaru
3 střední brambory

Postup:
  • Na oleji začněte opékat nadrobno pokrájenou cibuli. Když začne zlátnou, přidejte nadrobno pokrájenou anglickou slaninu. Chvíli opékejte a nakonec zalijte vývarem.   Pokud je vývar na zalití polévky nesolený, nezapomeňte osolit. Přidejte zelí, které předtí můžete lehce propláchnout vodou (podle chuti, každé je jinak kyselé). Přidejte i papriku a všechno ostatní koření a nechte vařit přibližně 30-40 minut, až bude zelí měkké.
  • Mezitím oloupejte a pokrájejte na kostičky brambory a uvařte je zvlášť. Vařené brambory přidejte do polévky.
  • Hotovou polévku můžete na talíři ozdobit lžičkou zakysané smetany.


Žádné komentáře :

Okomentovat