neděle 9. listopadu 2014

MISO POLÉVKA S LOSOSEM



Tahle polévka nás baví. Doslova za pár minut hotová a navíc zdravá, plná vitamínů a minerálů.
Také plná tajemných ingrediencí, kterých se ale není vůbec proč bát. Základem je vývar z červené Miso pasty a instantního rybího vývaru Dashi no moto. Dashi vývar si také můžete udělat sami, ale potom už to není otázka pár minut...
Vždy přidávám i mořské řasy Wakame a Konbu.

Další ingredience si ale už můžete obměňovat podle vlastní chuti. V následujím receptu je losos, křepelčí vajíčka a jarní cibulka. Zkusit můžete i jinou rybu, krevety nebo třeba různé klíčky, tofu, krémové žampiony...

Rybu na talíř dejte syrovou, pokrájenou na tenké plátky. Horký vývar ji krásně zatáhne.

Ingredience:
Na 2 porce
800ml vody
1 sáček Dashi no moto (většinou je v 1 sáčku 8-10g)
1 lžíce řasy Wakame
kousek řasy Konbu, asi 10x10cm
2 lžíce Katsuobushi (sušený strouhaný tuňák, popis ingrediencí pod receptem)
1 lžíce červené Miso pasty
1 lžička rybí omáčky
1 lžička sojové omáčky
3 křepelčí vajíčka
1 jarní cibulka
skleněné nudle
80-100g čerstvého lososa

Postup:

Do horké vody namočte kousek řasy Konbu. Stejně tak namočte i lžíci řasy Wakame a přiměřeně skleněných nudlí.
Po 10 minutách vše slijte a řasu Konbu nakrájejte na tenké plátky.
Mezitím si do hrnce  dejte vařit 800ml vody do které přidejte 1 sáček rybího vývaru Dashi no moto. 

Uvařte si křepelčí vajíčka, stačí jim 1,5 minuty.
Do vývaru přidejte řasy, sušeného tuňáka (Katsuobushi) a lžíci sojové i rybí omáčky.
Povařte 10 minut.
Mezitím si na tenké plátky pokrájejte lososa a jarní cibulku.
Lososa společně s nudlemi si připravte do misky.
Po 10ti minutách varu polévku stáhněte z ohně a na závěr do ní vmíchejte lžíci miso pasty. Miso pasta by se neměla vařit, proto jí přidávejte opravdu až na závěr.
Připraveného lososa s nudlemi v miskách zalijte horkým vývarem, přidejte uvařená a rozpůlená vajíčka a posypte pokrájenou jarní cibulkou.


POUŽITÉ INGREDIENCE:


DASHI NO MOTO
Instantní japonský rybí vývar. Z mořských řas a ryb (např.sardinek)

MOŘSKÉ ŘASY WAKAME
Wakame je dlouhá mořská řasa. Je to nepostradatelná součást japonské stravy.
Má vysoký obsah minerálních látek, vlákniny, bílkoviny a vitamínů
(A,B1,B2,B3,B5,B6,B12,C,E,K,vápník, železo, hořčík, draslík, jód, chrom, zinek...)
Má protirakovinné, protizánětlivé, detoxikační a antioxidační účinky.
Navíc čistí krev a posiluje imunitu.
Před použitím řasu namočte přibližně na 10 minut do vody a poté 10 minut vařte.

MOŘSKÁ ŘASA KONBU
Konbu je mořská řasa s dlouhými a tuhými listy.
Je velmi bohatá na jód a stejně jako ve Wakame je v ní spousta vitamínů, minerálů a vlákniny.
Stejně tak má i blahodárné účinky na zdraví.

KATSUOBUSHI
jsou tenoučké plátky uzeného sušeného tuňáka.
Je to nejdražší položka (40g cca 180,-) a můžete ji vynechat. 40g se nezdá, ale je to docela velký sáček, který vám vydrží hodně dlouho. Dá se použít například i na nudle. 
Pokud trochu katsuobushi nasypete na horké nudle (nebo jako tady na nepotopená suchá vajíčka), začnou se plátky tuňáka hýbat a vypadají skoro jako živé. Takže kromě chuti je další efekt zaručen :)


MISO PASTA
Miso pasta je fermentovaná pasta ze sojových bobů a obilovin, například rýže nebo ječmene. Miso pasta ale může být i čistě sojová.
Používá se k zvýraznění chuti. Přidávat by se do jídla měla až ke konci. Neměla by se totiž vařit. Vařením se v ní znehodnocují enzymy, které pomáhají lepšímu trávení.
Miso pasta má i mnoho dalších zdraví prospěšných účinků. Například pomáhá z těla odstraňovat radioaktivní látky a těžké kovy. Má detoxikační a protirakovinné účinky a také posiluje imunitu a snižuje cholesterol.
Červená Miso pasta je slanější a chuťově výraznější než světlejší žlutá a sladší pasta Miso shiru.

Všechny ingredience zakoupíte v obchodech s japonskými specialitami nebo přes internet v e-shopech s japonskými specialitami.





Žádné komentáře :

Okomentovat