27 července 2017

RYBÍZOVÝ SIRUP BEZ VAŘENÍ


Kolem naší zahrady je živý plot částečně rybízový. I kvůli tomu jsem náš starý odšťavňovač vyměnila za nový, pomalý, šnekový. Protože mačkat ty spousty kýblů rybízu na klasickém rybízomlýnku (navíc i půjčeném, ani ho nemáme) to jsou fakt galeje. Tenhle recept je tedy hlavně pro majitele odšťavňovačů nebo i pro ty, kdo nažhaví svaly a rybízovou šťávu vymačkají s pomocí mlýnku.

Ingredience:

2 kg rybízu (použila jsem černý)
50 g kyseliny citrónové
1 l vody
1 sáček "pomůcky ke konzervování"

+ cukr krupice - na litr šťávy 1 kg cukru

Postup:

  • Omytý rybíz odšťavněte. Já jsem z 2 kg rybízu měla 1300 ml šťávy. Podle toho, kolik z rybízu vymačkáte šťávy i určíte množství cukru. Já jsem tedy na 1300 ml šťávy přidala 1300 g cukru.
  • Vymačkanou šťávu promíchejte s kyselinou citrónovou a nechte do druhého dne stát v lednici. Tento odpočinek šťávy nám zajistí, že šťáva nezačne želírovat.
  • Druhý den svařte litr vody a v něm rozmíchejte cukr a přidejte i sáček " Pomůcky ke konzervování". Nechte vychladnout ( nemusíte úplně, stačí na pokojovou teplotu).
  • Ve velké nádobě smíchejte rybízovou šťávu společně s cukrovým roztokem. Dobře promíchejte a plňte do čistých a horkou vodou vypláchnutých sklenic.
  • Protože se šťáva nepřevařuje, mám ji pro jistotu v lednici. Pokud máte chladnější sklep tak to bude ideální. Nezapomeňte, že u šťávy bez vaření platí absolutně čistá příprava. Horkou vodou vypláchnuté sklenice a pro jistotu vroucí vodou opláchnu i umyté naběračky, trychtýře...prostě vše, co používám při přípravě a plnění sklenic :)  
  • Řeďte vodou podle chuti (přibližně 1:10 nebo tak nějak :)



Žádné komentáře :

Okomentovat