22 prosince 2014

SLÁVKY S RAJČATOVOU OMÁČKOU


Nedávno jsme si na trhu koupili síťku slávek.
Bílé víno bylo v lednici, petrželka na balkóně v květináči a v komoře zásoby rajčatové omáčky z léta.
Takhle přesně to vzniklo. Tak trochu "co dům dal" 
Ale slávky ve spojení s rajčatovou omáčkou jsou opravdová lahůdka,
navíc za pár minut hotová.
Chcete si pochutnat? Zkuste je :)

Pokud máte rajčatovou omáčku v zásobě, máte náskok a připravit slávky Vám bude trvat jenom pár minut.
Pokud rajčatovou omáčku nemáte, připravte si ji předem podle následujícího receptu:

Ingredience na
RAJČATOVOU OMÁČKU
na 2 porce

0,5kg rajčat
1 malá cibule 
0,5 mrkve
0,5 stonku řapíkatého celeru
1 lžíce olivového oleje
0,5 hrsti bazalky
20g másla
špetka soli

Postup:
Rajčata, celer, mrkev i cibuli nakrájejte.

Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a chvíli restujte.
Přidejte rajčata, osolte a vařte asi 10-20 minut.
Po dovaření propasírujte, vraťte na vařič a přidejte máslo. Po rozpuštění másla už jenom přidejte najemno nasekanou bazalku.
Vznikne vám přibližně 300ml rajčatové omáčky.

Původní recept si můžete přečíst ZDE, při přípravě dvou porcí je čas kratší, než mám u původního receptu kdy rajčata pustily hodně šťávy a potřebovala jsem ji trochu vyvařit. Řiďte se hustotou omáčky. 


SLÁVKY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

INGREDIENCE
na 2 porce

1kg slávek
1 větší šalotka
3 stroužky česneku
1 sklenička (300ml) rajčatové omáčky
1dcl bílého vína
hrst sekané hladkolisté petrželky
olivový olej
sůl

Postup:
Nejdříve ze všecho slávky vsypte do studené vody, umyjte a oberte zbytky řas.
Slávky se ve vodě zavřou. Ty co se nezavřou vyhoďte!
Stejně tak vyhoďte i ty nakřápnuté, pokud nějaké jsou.

Nakrájejte si najemno šalotku i česnek.

Připravte si hlubší pánev a na olivovém oleji v ní začněte opékat šalotku a po chvíli i česnek. Když šalotka zesklovatí, do pánve přidejte slávky a zalijte vínem.
Přiklopte poklicí a nechte dusit 5 minut.
Po 5 minutách odklopte a zkontrolujte zda jsou všechny slávky otevřené.
Pokud zůstane některá zavřená, vyhoďte jí.

Přilijte rajčatovou omáčku, trošku promíchejte aby se dostala všude a nechte ještě 5 minut probublávat. Nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou a podle chuti dosolte.
(možná ani nebude potřeba, podle toho, jak osolíte rajčatovou omáčku)

Slávky jsou nejlepší podávané se světlou bagetou.

Dobrou chuť:) 




2 komentáře :

  1. Teda - recept mi úplně připomněl můj pobyt v Belgii, přesně tohle byl jeden z častých způsobů přípravy slávek tam.

    OdpovědětVymazat