24 května 2019

GRILOVANÝ ZELENINOVÝ SALÁT


Perfektní věc jako příloha k masu při grilování a taky skvělá večeře. Venku hodím všechnu zeleninu na gril, ale když dělám salát doma, ogriluju všechno na pánvi (nebo třeba v kontaktním grilu).
Do salátu schováte kdejakou zeleninu podle chuti a sezóny. Jediné, co doporučuji nevynechat jsou pečené (spálené) papriky marinované v balzamiku. 

Pokud vám nějaký salát zbyde, je skvělý i druhý den, zapečený na chlebu a posypaný sýrem a trochou chilli.

Ingredience:
2-4 porce (hlavní jídlo/příloha)

1 svazek zeleného chřestu (asi 500g)
1 menší cuketa
1 menší lilek
2 kapie
6 cherry rajčat
6 ředkviček
jarní cibulka

balzamikový ocet
sůl
pepř
olivový olej

Postup:

  • Ze všeho nejdřív připravte pariky. Nejlépe to jde na venkovním grilu a doma pod grilem v troubě, na pánvi ne. Celé papriky tedy dejte na gril nebo pod rozpálený gril do trouby. Ogrilujte ze všech stran tak, aby červená barva papriky jen sem tam prosvítala, na paprice musí být černé puchýře. Spálené papriky vložte do plastové krabičky a uzavřete. Dejte na 10 minut stranou a mezitím pokrájejte ostatní zeleninu kromě chřestu. Rajčata a ředkvičky rozpulte a dejte do salátové mísy, cuketu a lilek nakrájejte na kolečka a dejte grilovat.
  • Grilovanou zeleninu překrájejte na půlkolečka, chřest na přibližně tří centimetrové kousky a přidejte do mísy. Přidejte i jarní cibulku pokrájenou na kolečka.
  • Z papriky vidličkou odstraňte všechnu spálenou slupku, pokrájejte jí na nudličky a v míse zakápněte lžící balzamikového octa, promíchejte a nechte pár minut marinovat.
  • Papriky přidejte k ostatní zelenině, osolte, opepřete a přidejte olivový olej, vše dobře promíchejte. 
  • Podávejte jako přílohu k masu nebo jako večeři s kouskem čerstvé bagety.
Tip: milovníci česneku můžou do salátu na závěr přidat jeden rozdrcený stroužek.





Žádné komentáře :

Okomentovat