01 května 2019

PAVLOVA



Nejoblíbenější Zdendovo cukroví (po rohlíčcích, lineckém..atd:) jsou sněhové pusinky. Takže, když jsem mu pekla nedávno dort k narozeninám, moje volba byla jasná :)
Pavlova je tak strašně jednoduchá a snadná! A v kombinaci s kyselým ovocem tak dobrá!
Pokud budete hledat v receptech Pavlovu, zjistíte, že většinou se šlehačka sladí, celá Pavlova se nakonec cukruje, často se na ní dělá rozvar ovoce s cukrem a taky se často polévá karamelem nebo čokoládou.
Podle mě je to všechno zbytečně sladké. Základní pusinka je sladká dost a nejlepší je kombinace s čerstvým, kyselejším ovocem nebo kombinace jednoho druhu sladšího ovoce doplnit ovocem kyselým. Úplně vidím letní kombinaci broskve a červený rybíz :) Já jsem tentokrát použila jahody, kiwi a mučenku a šlehačku jsem vůbec nesladila.
TIP
Ještě mám pro vás jeden tip. V receptech se často potřebuje jenom žloutek. Já si bílky mrazím. Po rozmražení jsou jako čerstvé, vůbec nic se s nimi nestane (žloutky takhle mrazit nejdou). Mrazím je v menších krabičkách. Pokud ale vyndáte z mrazáku krabičku zmrzlých bílků, asi narazíte na problém, kolik jich vlastně je. Průměrný český bílek má 30g. Bílky do receptů odvažuji a zatím se mi nestalo, že by recept nevyšel. Pokud použijete bílky čerstvé, použijte ze čtyřech vajec velikosti M. Často mám domácí vajíčka a tak je každé jinak velké, takže "emko" beru jako zlatý střed:))

Ingredience:
4 bílky (nebo 120 g bílků)
250 g cukru krupice
2 lžičky škrobu
2 lžičky bílého vinného octa

Na dokončení:
300 ml smetany ke šlehání
jahody
kiwi
maracuja
(nebo sezónní ovoce podle chuti, ale vždy je lepší kyselejší)

Postup:

  • Bílky ušlehejte na pevný sníh. Až poté, co budete mít ušlehaný sníh, začněte po třetinách přidávat cukr. Každou část cukru dobře zašlehejte, až bude sníh tvořit lesklé špičky.
  • Smíchejte škrob s vinným octem a směs také přidejte k bílkům a prošlehejte. Ideálně připravený sníh je pevný a vůbec se neroztéká.
  • Lžící naneste sníh na pečící papír. Pokud si nejste jisti tvarem, předkreslete si ho tužkou na pečící papír, papír otočte a podle obrysu naneste sníh. Z tohoto množství dělám přibližně 25 cm průměr a přibližně 5 cm výšku. Nesnažte se sníh zahladit, nechte v něm pěkně stopu lžíce a klidně i nějaké špičky :)
  • Pavlovu vložte do trouby rozehřáté na 150°C. Ihned snižte teplotu na 100°C a Pavlovu pečte hodinu. Důležité je aspoň první hodinu troubu vůbec neotvírat! Pusinka by se mohla rozplácnout. Po hodině troubu vypněte a Pavlovu nechte v troubě vychladnout - dosušit. Já ji večer upeču a nechávám do rána v troubě.
  • Druhý den ušlehejte šlehačku. Pavlovu potřete šlehačkou a posypejte ovocem. Nejlepší je pár hodin uleželá.



2 komentáře :