09 června 2019

DUŠENÁ KUŘECÍ PRSA S CHŘESTEM A HRÁŠKEM



Polévka a hlavní jídlo v jednom.
Rychle hotové a lehké jídlo, přesně dělané do teplého počasí. Kombinace kuřecího masa s křupavou zeleninou ve vývaru, kterému ten správný šmrnc dodá citrónová šťáva je prostě boží.


Ingredience:
4 porce

2 lžíce olivového oleje
1 pórek
2 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
4 kuřecí prsní řízky (sůl, pepř)
400 g nových brambor (ideálně malé)
800 ml kuřecího vývaru
200 g čerstvého hrášku (nebo mraženého)
1 svazek zeleného chřestu
citrón

Postup:
  • Pórek pokrájejte na tenká kolečka, česnek na plátky a ze snítek tymiánu odrhněte lístky. V hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte pórek, česnek i lístky tymiánu. Na velmi mírné plameni pomalu opékejte do měkka, přibližně 10 minut.
  • Zalijte vývarem a přidejte oloupané brambory. Podle velikosti je buď nechte vcelku, přepulte nebo pokrájejte. Přiveďte k varu a přidejte kuřecí prsa, která jste předem posolili a opepřili. Maso bude ve vývaru potopené přibližně do poloviny. Pod pokličkou nechte dusit 15-20 minut (podle velikosti prsou).
  • Chřest pokrájejte na třetiny. Chřestové hlavičky dejte stranou a pokrájené chřestové stonky přidejte do hrnce. Vařte 5 minut. 
  • Nakonec přidejte chřestové hlavičky a hrášek a ještě asi 3 minuty povařte.
  • Z hrnce vyndejte prsa. Každé prso nakrájejte na tenké plátky. Do talířů vlijte vývar se zeleninou a navrch položte pokrájené maso.
  • Servírujte se čtvrtkou citrónu. Podle mě je nejlepší do vývaru celou čtvrtku vymáčknout, ale nechte na každém, ať si polévku doladí podle vlastní chuti.


Žádné komentáře :

Okomentovat