21 února 2019

ANANASOVO-BANÁNOVÝ DORT



Moje vize byla, ozdobit dort granátovým jablkem.
Koupila jsem krásná granátová jablka a vůbec mě nenapadlo, že by taková nemusela být uvnitř.
Po rozkrojení mě čekal šok. Uvnitř byla jen hnědá semínka :(
V Praze bych si jen zanadávala a rychle letěla pro nová, ale my byli na chalupě!
Tady granátová jablka seženete jen těžko a navíc jsem dort zdobila těsně před odjezdem na oslavu...proste katastrofa.
Na ozdobu mi zůstala mučenka a ananas.
A tak se zrodil nápad, použít celý, naštěstí pěkný, vršek ananasu jako hlavní ozdobu na dort. 

dortová forma průměr 19cm

Ananasový korpus:
160 g polohrubé mouky
80 g třtinového cukru
0,5 prášku do pečiva
2 lžíce oleje
1 velké vejce
3 lžíce strouhaného kokosu
Půl plechovky ananasového kompotu včetně šťávy (= asi 300 g)

Banánový korpus:
150 g polohrubé mouky
20 g třtinového cukru
0,5 prášku do pečiva
1 vejce
80 ml mléka
2 malé přezrálé banány
30 g vlašských ořechů
30 g čokolády

Krém
300 g mascarpone
300 g Philadelphie
300 ml smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
1,5 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:
                                                            ⇻Ovoce, nejlépe exotické.

                                               ⇻Ananas, kousky ale i celý ananasový vršek
                                                  ⇻Mučenka, dužina i rozkrojené půlky
⇻Banán - 1-2 kusy do banánového korpusu


Postup:
  • Ananasový korpus: do mixéru vlijte 300 ml konzervovaného ananasu i se šťávou a rozmixujte do hladka ( velká konzerva ananasu má většinou okolo 600 g, použijte tedy polovinu velké nebo celou malou).
  • V míse ušlehejte celé vejce s cukrem a olejem, přilijte rozmixovaný ananas, mouku, prášek do pečiva a kokos a vše dobře promíchejte.
  • Těsto vlijte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte na 175°C asi 25-30 minut (propečení zkoušejte špejlí, hotové těsto se nesmí na špejli lepit).
  • Banánový korpus: v míse vidličkou rozmačkejte banány na kaši. Promíchejte s mlékem a přidejte cukr, mouku, vejce, prášek do pečiva, kousky čokolády a ořechů, posekané na malé kousky. Vše dobře promíchejte a těsto nalijte do pečícím papírem vyložené dortové formy.
  • Pečte na 175°C 25-30 minut.
  • Hotové korpusy nechte vychladnout na mřížce..
  • Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte a prošlehejte všechny ingredience.
  • Každý korpus 1x-2x prokrojte.
  • Ananasový korpus: prokrojené vrstvy potřete krémem a posypejte na  malé kostičky pokrájeným čerstvým ananasem.
  • Banánový korpus: prokrojené vrstvy potřete krémem a poklaďte na tenké plátky pokrájeným banánem. Vršek banánového korpusu potřete krémem a položte na něj ananasový korpus.
  • Nakonec celý dort potřete krémem, nejlépe to jde špachtlí. 
  • Hotový dort ozdobte ovocem.

Žádné komentáře :

Okomentovat