![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXt9Cif-7v2ka_q6mijARR5CFBsUIYdEy_w8qVNSA01O4TDkQT1jsrAga-e2KKrrZFjgxvhOanfEz7wX4hUxH8_0wNd1LeH0Q74AD11qnrx84RnGd0jOK5zM5-0-S4Wih4Or-qTK5qimEf/s640/20190323_212347.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGvXC8rAX54How4uSSJOqVbT7HzOkuKpxClP5C64q616-cMCrPv2afkpKrxt-6yLu_f4R9UDZAVFk5le-3BMeq0C3GPVoF8AWYVZopGICN0jhdbf_y8mfOWY_Gbye-otcyP3zjLrvYowuz/s640/20190323_212404.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFTd4M6Rz5m6PWOeGJ-7dWeH-915SBUDMzwUTYnhYuv5G5-Gpo8q2ZFHGY-amB0gavF2VE8oDULl_aIJUV5vQxtdXaMjLyVNXUpDMRkds5GRtpalYzxyM4zvkYpm2js1rufZEkvGrxhS7i/s1600/heart_19201_sm+pidi.gif)
Můj klasický oblíbený krém a mrkvové těsto, které je jedno z nejlepších, z kterých jsem kdy pekla dort.
Recept mám v konceptech uložený pomalu od začátku blogu. Nejdřív jako koláč. Potom muffiny a teď nakonec dort :)
Ingredience jsou na menší dort z formy o průměru 19 cm. Po promazání všech vrstev byla konečná výška dortu asi 10 cm.
Ingredience:
dortová forma průměr 19 cm
250 g mrkve
150 g hladké mouky
80 g třtinového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
110 g oleje (řepkový nebo slunečnicový)
3 vejce
špetka soli
1 prášek do pečiva
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
Krém:
200g mascarpone
200g sýra Philadelphia
200ml smetany ke šlehání
100g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Zdobení:
Dle vlastní fantazie, na fotkách je dort ozdobený mrkvičkami z mandlového těsta obarveného oranžovou a zelenou gelovou barvou.
Zdobení:
Dle vlastní fantazie, na fotkách je dort ozdobený mrkvičkami z mandlového těsta obarveného oranžovou a zelenou gelovou barvou.
Postup:
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s cukrem a začněte šlehat. Postupně přilévejte tenkým pramínkem olej a vše společně vyšlehejte.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
- Na hrubší straně struhadla nastrouhejte mrkev.
- Do žloutkové směsi přidejte mrkev, mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy a koření a vše dobře promíchejte.
- Nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků.
- Dno pečící formy vyložte pečícím papírem a vlijte těsto. Pečte na 170°C přibližně 25-30 minut. Propečení zkuste špejlí. Pečené těsto se na špejli nesmí lepit.
- Hotový korpus vyndejte z formy a na mřížce nechte vychladnout.
- Mezitím připravte krém: v míse smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte do konzistence krému. Ze začátku je krém řidší, ale postupně zhoustne.
- Korpus rozřízněte na 3 vrstvy. Každou část pomažte krémem a přiklopte. Nakonec krémem potřete i celý dort a uhlaďte, nejlépe to jde špachtlí.
Žádné komentáře :
Okomentovat