úterý 6. října 2015

DÝŇOVÉ RIZOTO


V neděli ve dvanáct hodin jsem stála před otevřenou lednicí a snažila se z ní vykoukat, co bude k obědu. Co tam bylo? Půlka dýně, máslo, parmezán, zbytek pancetty, víno a ve špajzce cibule a rýže. Na okně šalvěj a nedělní oběd byl na stole :)

Ingredience
na 5-6 porcí
400 g rýže na rizoto (použila jsem Carnaroli)
500 g dýně hokkaido (váha už po očištění)
100 g pancetty
1,5 dcl bílého vína
1 cibule
10 lístků šalvěje
1,5l zeleninového vývaru (možná nespotřebujete všechen, přilévejte s citem)
50 g másla
80 g parmezánu
sůl, čerstvě mletý  barevný pepř
olivový olej

Postup:
  • Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Rizoto se musí hodně míchat a tak se vám předem připravené suroviny budou hodit. Hokkaido dýně se nemusí loupat. Vydlabejte semínka a dýni pokrájejte na drobné kostičky. Pokrájejte i cibuli, pancettu na kostičky a šalvěj na drobno. Nastrouhejte sýr a připravte si k ruce vývar a máslo. 
  • Na olivovém oleji začněte opékat jemně pokrájenou cibuli. Po chvilce přidejte i pancettu, pokrájenou na kostičky. Opékejte do zlatova. Trvat to bude asi 3 minuty.
  • Ve chvíli, kdy je cibule opečená do zlata (ne do hněda, to radši spíš míň), přisypte do pánve rýži. Vše promíchejte a tak 1-2 minuty opékejte. Rýže se obalí tukem a na povrchu trochu zprůhlední. Vlijte víno, přidejte dýni pokrájenou na kostičky a posekanou šalvěj.
  • Když se víno vyvaří (1-2 minuty), podlijte rýži částí vývaru, promíchejte a můžete na chvilku přiklopit pokličkou. Rizoto se ale musí hodně míchat, tak pozor, ať se vám nezačne připalovat. Opravdu se u něj musí celou dobu stát.
  • A teď už jenom podlévat, míchat, podlévat...a tak pořád dokola. Asi po 18 minutách by měla být rýže skoro měkká. (Nevadí, pokud se vám rizoto zdá řídké, v poslední fázi, kdy ho necháte pod pokličkou odpočívat, rýže ještě vsákne dost tekutiny, ale samozřejmě nesmí vyloženě plavat). V tu chvíli pánev stáhněte z plamene, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým barevným pepřem. Vmíchejte strouhaný sýr, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut stát. 
  • A je hotovo. Můžete servírovat krásné oranžové podzimní jídlo :)

DOBROU CHUŤ!

2 komentáře :

  1. Krásné :-) Barvu dýně prostě miluji :-) Jakékoliv jídlo úplně rozsvítí a radost se násobí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) děkuji. Dýně je prostě na podzim nejlepší!

      Vymazat