17 listopadu 2018

OVESNÁ KAŠE S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY


Když nastane podzim, začneme snídat kaše. Jeden by řekl, že v létě je přece spousta ovoce a tak si tu kaši uděláte lepší. Ale nám v létě nejedou. Tohle je naše nejoblíbenější. S obyčejnými jablky :) Podzimní i zimní 💗

Ingredience:
2 porce

80 g jemných ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
200 ml mléka
2 lžíce javorového sirupu
1 jablko
15 g mandlí

Na karamelizované jablko:
1 jablko
trochu vody
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce másla

Postup:

  • Jablkům vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte na 2 půlky, jedno jablko přijde do kaše, druhé se bude karamelizovat.
  • Jedno pokrájené jablko dejte na rozehřátou pánev společně s trochou vody (cca 3 lžíce). Promíchávejte a až se voda odpaří, přidejte máslo. Na pánev s jablky a rozehřátým máslem vsypte cukr a začněte promíchávat. Jablka opékejte dokud nezačnou lehce zlátnout. Pozor na připálení. 
  • Ovesné vločky (použijte jemné, je to důležité :) zalijte mlékem, přidejte jedno pokrájené jablko a skořici a pomalu přiďte k varu. Nezapomeňte promíchávat, aby se vám kaše nepřipálila. V okamžiku, kdy začne probublávat ji ještě nechám tak půl minuty vařit, přidám javorový sirup a posekané mandle (posekám je celé, i se slupkou, ale určitě by šly použít i plátky..atd..), přiklopím pokličkou a nechám chvilku odstát (v tuto chvíli jdu většinou do koupelny, to jen takový tip s načasováním, pokud budete taky kaši dělat ve všední den ráno :)))
  • K hotové kaši už jen přidejte karamelizovaná jablka a je to :)
P.S. Ráno si samozřejmě nic nevážím a neodměřuju, to jen kvůli receptu. Za chvilku to budete mít v oku :) Mléko používám vždycky kravské. Rostlinná (kromě kokosového) mi nechutnají. Samozřejmě, pokud kravské nemůžete použijte mléko podle vaší potřeby a chuti :)

2 komentáře :

  1. Dobrý den, narazila jsem na Vás blog a uplně mě ohromil, měla bych jeden dotaz, kaši bych si ráda přisladila, ale ne cukrem, máte zkušenosti s xylitolem? Je chuť přirozená? Třeba stévie mi nechutná, co mám na mysli: https://www.tynakupy.cz/produkt/bio-detox-xylitol-prirodni-brezovy-cukr-275g-011176/ děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju, to jsem ráda:) Xylitol se mi zdá bez zvláštní příchutí. Narozdíl právě od stévie. Já bych se toho nebála a zkusila ho :) Jinak pokud sháníte xylitol, mají ho v déemku. Cca 300g balení;)

      Vymazat