27 července 2018

ROHLÍKY A HOUSKY



Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snazší než dojít koupit pečivo do obchodu :)

Ingredience:
12 kusů

Omládek:
100 ml vlažné vody 
1 lžička Dobrosladu (nebo sladěnky)
10 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky

k vykynutému omládku přidat:
5 g cukru
8 g soli
160 g vody 
355 g hladké mouky
25 g sádla

Postup:
  • Ve vlažné vodě rozpusťte Dobroslad a přidejte všechny ostatní ingredience na omládek. Dobře promíchejte a zakryté nechte hodinu kynout.
  • Po hodině k omládku přidejte i ostatní suroviny, cukr, sůl, vodu, mouku a rozpuštěné a trochu zchladlé sádlo.
  • Vypracujte hladké těsto, zakryté v míse nechte hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, každý vyválejte do tenkého trojúhelníku nebo celé těsto rozválejte na tenkou kulatou placku a rozřezejte ji na 12 stejných dílků, podle toho, který postup je pro vás jednodušší. Z širší strany trojúhelníku směrem ke špičce umotejte rohlík. Rohlíky skládejte s rozestupy vedle se na plech vyložený pečícím papírem. 
  • Na plechu nechte rohlíky ještě 30 minut nakynout.
  • Po 30 minutách rohlíky hodně potřete vodou (můžete použít buď mašlovačku nebo rozprašovač). Podle chuti posypejte mákem, solí...nebo nechte jen tak. 
  • Pečte v troubě rozpálené na 200°C 8-10 minut.



Žádné komentáře :

Okomentovat