pátek 27. července 2018

ROHLÍKY A HOUSKY



Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snažší než dojít koupit pečivo do obchodu :)

Ingredience:
na 8 rohlíků nebo housek

500 g hladké mouky
1 lžička soli
80 ml oleje (řepkového)
42 g droždí (1 kostka)
250 ml teplé vody
2 vejce (1 je na potření)
0,5 lžičky cukru

+ na posyp mák, sůl, kmín, sezam...

Postup:

  • Do mísy odlijte trochu vody (cca půl deci), přidejte cukr a rozdrobené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  • Kvásek vzejde přibližně za 10-15 minut, záleží na okolní teplotě.
  • Až kvásek vzejde, přidejte k němu mouku, sůl, zbytek vody, olej a 1 vejce. Uhněťte těsto, které nechte na teplém místě 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta udělejte buď housky:
Těsto rozdělte na 8 bochánků, každý bochánek na 3 díly, každý díl rozválejte a smotejte housku (jako když pletete copánek, začátek a konec housky dobře zmáčknout, ať nepovolí)

nebo bulky:
Těsto rozdělte na 8 dílů, každý díl uválejte do kulata a nahoře nařízněte nožem do kříže.

nebo rohlíky:
Těsto rozválejte do tvaru kruhu s výškou asi 1 cm. Nožem ho rozdělte na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník smotejte ze širší strany směrem ke straně do špičky a podle chuti můžete nechat rovný nebo zatočit (jako vidíte na fotce, což ovšem vypadá spíš jako croissant než rohlík).
  • Hotové rohlíky vyskládejte na plech (vyložený pečícím papírem) a nechte ještě 15-20 minut nakynout. 
  • Nakynuté pečivo potřete rozkvrdlaným vejcem a posypejte podle chuti solí, mákem nebo třeba sezamem...
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 15-20 minut do zlatova.
Rohlíky jsem pekla zatím vždy večer. Druhý den jsou perfektní, i den následující se jíst daly. Je to zatím nejchutnější recept co jsem zkusila, ale musíte počítat s tím, že rohlíky z droždí prostě víc jak dva dny dobré nevydrží (nebo jsem to ještě nezažila).



Žádné komentáře :

Okomentovat