neděle 19. listopadu 2017

TORTA ALLA GIANDUJA / Nugátový koláč


Dokonalý, čokoládový a vláčný koláč podle Itala Emanuela. 
Ozdobený ovocem, které se mi k čokoládovým dezertům vždycky hodí, je úplně neodolatelný. 
A nakonec, vůbec není pracný. Tak ho taky zkuste :)


Ingredience:
1 koláč cca 6 porcí

těsto:
110 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
45 g másla (studeného)
1 lžička kypřícího prášku
10 g kakaa
2 žloutky
půl lžičky olivového oleje
špetka soli

krém:
150 g nutelly (vaší oblíbené pomazánky typu nutella)
50 g hořké čokolády (na vaření)
100 ml 33% smetany
100 ml mléka
1 vejce

+ ovoce na ozdobu podle chuti 

Postup:

  • Máslo pokrájejte na malé kousky, dejte do mísy a přidejte i ostatní ingredience na těsto. Vypracujte těsto a nechte ho ve fólii odpočinout 30 minut v lednici.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přilijte mléko, smetanu a nutellu. Vše promíchejte do hladka a nechte vychladnout. Nakonec do vychladlé čokoládové směsi vmíchejte vajíčko.
  • Formu na koláč vymažte máslem. Těsto vyválejte a vyložte jím dno formy. Ze zbytků udělejte okraje koláče. Na těsto vlijte čokoládovou směs a v troubě vyhřáté na 170°C pečte asi 20 minut.
  • Nakonec ozdobte ovocem podle chuti, ale jde to i bez něj. Nebo zkuste ke koláči přidat na talíři kopeček vanilkové zmrzliny :)

Žádné komentáře :

Okomentovat