![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSGGrswWt6rk-3vfTsB1D9gAMiNcrARTGXMif13XptcgqTzLPnP8lkAidURS413oh0MvQlX8ojM7yo5m1FFBtmxuXxvqZTz9Sysj9QhrOOuS2KKcCMG2VMcW5wSs3dFeSWZKtNfMppN7lS/s640/DSC_0056.jpg)
Estragon (pelyněk estragon nebo pelyněk kozatec) u nás není až tak používaný, ale ve Francii je nepostradatelný. Má jemnou anýzovou chuť a pomáhá zdravému trávení. Estragonový ocet využijete nejen do zeleninových salátů, ale s jeho pomocí připravíte i známou béarnskou omáčku. Pěstovat ho můžete nejen na záhonku, ale i v květináči za oknem. Akorát, z mé vlastní zkušenosti, v květináči se moc nerozrůstá, kdežto na slunečném záhonku roste do gigantických rozměrů :)
Ingredience:
500 ml bílého vinného octa
50 g estragonu
Postup:
- Vinný ocet zahřejte na 40°C. Přelijte do uzavíratelné lahve (ideální je vetší zavařovačka). Snítky estragonu rukou pomačkejte, ať se z nich uvolní aroma a ponořte do octa.
- Sklenici uložte na temné místo a nechte louhovat 3 týdny.
- Po třech týdnech ocet sceďte a přelijte do lahviček. Do každé můžete vložit ještě čerstvou snítku estragonu. S chutí octa už to nic neudělá, ale druh octa díky ní dobře poznáte.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCE2qjQLQhdoMCpeWHBi_kqiJGKwSEk-ik4RAJtWtK6aaY9PWT-0Ap5PZnO31VjiRqSWHC8ZVzLrTwn2WxX-AzbVqMi4DoS3i7Q4IF1Hx0Lnu3TKwWaCB7Hr0cY9bSMg2Zc9mb6C8zxcf4/s640/DSC_0054.jpg)
Žádné komentáře :
Okomentovat