14 listopadu 2017

JABLEČNÝ KOLÁČ BEZ PEČENÍ



Recept na jablečný koláč mám minimálně tak deset let. Od té doby ho ráda dělám v létě na chalupě, když nechci roztápět kamna. Nebo teď, když jsme si z chalupy přivezli spoustu jablek, která vůbec nevydrží a je potřeba s nimi něco udělat..
Na obrázku mám koláč ve formě s průměrem 28 cm. Když použijete menší formu, budete mít koláč vyšší, stačí ho pak navrch jen ozdobit (ovocem, šlehačkou...) a máte perfektní rychlý dort :)

Ingredience:

1 kg jablek
8 lžic krupicového cukru
3 hřebíčky
2 vanilkové pudinky
1 sáček piškotů (dětských, spotřebujete asi tak polovinu)
2 lžíce citrónové šťávy
600 ml vody (200 ml + 400 ml)


Postup:

  • Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince a pokrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, přilijte 200 ml vody, citrónovou šťávu, cukr a hřebíčky. Přiveďte k varu a 5 minut povařte.
  • Vylovte hřebíčky (to je nejtěžší část při připravě tohohle koláče :). Jablka rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Ne úplně do hladka, naopak nevadí, když v něm zůstanou i kousky jablek.
  • Pudink rozmíchejte ve 400 ml vody. Vlijte k rozšťouchaným jablkům a společně za stálého míchání 2 minuty vařte.
  • Dortovou formu vypláchněte studenou vodou. Dno vyložte vrstvou piškotů. Spodní vrstvu vždy dávám piškoty těsně jeden vedle druhého. V dalších vrstvách už mezi nimi dělám větší mezery. Na piškoty nalijte část jablek. Na jablka opět dejte vrstvu piškotů a na ně zase jablka. Nakonec vše končí vrstvou jablek. 
  • Záleží na velikosti formy, kolik vrstev piškotů dáte. Já na koláč/dort vždy spotřebovala asi tak půl sáčku piškotů. 
  • Nakonec dejte zatuhnout do lednice, ideálně přes noc.



























2 komentáře :

  1. Dnes jsem objevila Tvůj blog, nechápu, že mi tak dlouho unikal! Na tento moučník mého dětství jsem úplně zapomněla, takže dík za připomínku, už se chladí...jo, a u nás doma se peče pod názvem Mokrý pes!
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mokrý pes :-D to je srandovní a celkem to sedí. Akorát ten koláč líp voní :-) P.

      Vymazat