![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB0-5W0wDcA8jJ51tftv0NK4nq9Egxoz0xDp4r_FXDRCU9Gd2XJm_v2-o93WKpPMM0jCoapIRX4q2NSs6-AvstfGJi9MJiCbgK42a2LmlIb0h5a_zr_drg45Dw-smZ35y06N7t7KCiYBtp/s640/DSC_0361.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhltn527hTh4JVKLw6AHct3yj3N64d40abwydN8kwfd0VkC_AdjM02oIClPgtqiIAfhNbmJpbqmkCjYxxPMJanyaDvpUcgwrqpJ7gtcxVu7AukWCPl3b3VvAmlkzS73KiBScm_-LHFxARBu/s1600/heart_19201_sm+pidi.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi60KAEpxZGwVRVImDQ1z0aA_JrydK6kWI0cygfi5kcGLg0t9vLbpf6IC4krlSMyhVXaFafeCbLu4Wgq1Fo2B-hFjePNBPeLgLUMIKU0GWZD_ili11fFJDO74fIN9GJQf1SQn8Fv-RFdilw/s640/DSC_0347.jpg)
Třeba kynutou galetku. Připomíná štrůdl a je děsně dobrá.
Ingredience:
na 1 galetku přes celý plech nebo 2 menší
Těsto:
300 g hladké mouky
špetka soli
100 ml mléka
100 g másla
80 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
1 vajíčko
1 sáček sušeného droždí
Náplň:
500-600 g jablek
1 vrchovatá lžička skořice
3 hřebíčky
hrst nastrouhaného perníku na strouhání
1 lžíce (vanilkového) cukru
100 g vlašských ořechů
Pozor, perník ke strouhání není klasický perník. Je tvrdší a není v něm marmeláda ani poleva :) Najdete ho v obchodě většinou u pečiva. Pokud chcete galetku péct teď hned a krom perníku máte všechno ostatní doma, nahradit ho můžete strouhankou.
Postup:
- Zahřejte mléko na cca 37°C. Neměřím to teploměrem, ale prstem. Když je teplota kolem 37°C tak prstem necítíte tekutinu studenou ani vyloženě teplou :). Do teplého mléka přidejte lžíci cukru a droždí. Promíchejte a kvásek dejte na teplo vzejít. Stačit by na to mělo 15-20 minut.
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Do mísy s moukou přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a vajíčko. Zpracujte těsto a nechte ho na teplém místě cca 30 minut kynout.
- Mezitím připravte jablka. Rozkrájejte je na čtvrtky, vyndejte jádřince a jablka nakrájejte na tenké plátky (cca 1mm).
- Plech vyložte pečícím papírem. Vyklopte na něj těsto a rukama nebo malým válečkem ho roztáhněte na placku silnou asi 0,5 cm. Placka může přesahovat přes okraje plechu, protože okraje těsta se nakonec budou přehýbat přes koláč.
- Těsto posypejte strouhaným perníkem a na něj vyskládejte jablka. posypejte cukrem, jemně drceným kořením a ořechy.
- Okraje těsta překlopte přes náplň.
- Pečte v troubě na 170°C cca 45 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigv1gVjkYxZ4mQCS_9GA1fVAY0gSKLzJQTY58BBe5pmjcCaFksXkiAWaBcmNP0O11WMsQdFSaSh6qrDjYOfQY3QaCxwrEudKDni1hCaAO6SDcSq1eAVumC9p472udanAVKAHEc4uRZNDlP/s640/DSC_0353.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgixDCToZVGIFyDKYRF43z3VR3Cns-XOcWyuWENtfVw8Juy6r5mmqRuOQu1R1mYUUCha3skqjIBsM-D7EY7nGcbiOJzS4oGlN66XV3EbVtMjto2p7k6Fzkf4BQLJoCSTakcDrGoXznXdTiD/s640/DSC_0359.jpg)
Žádné komentáře :
Okomentovat