09 října 2017

THAJSKÉ ZELENÉ KUŘECÍ KARI


Na zelené kari najdete spoustu receptů. Já jsem tentokrát zvolila docela jednoduchou variantu, která bude, doufám, dostupná pro všechny, kdo mají rádi trochu ostřejší jídlo.
Moje thajská bazalka se v tom českém podzimu odebrala do věčných lovišť. Nakonec jsem do kari posekala hrst koriandru. A není to vůbec špatné.
A teď už recept na extra snadné zelené kari, které ráda vařím do krabičky do  práce (i proto ta snadná verze).

Ingredience:
4 porce
450 g kuřecích stehenních řízků
220 g brambor
100 g cukrových hrášků (nebo zelených fazolek)
1 lžíce oleje
1 stroužek česneku
1-3 lžíce zelené kari pasty (podle toho, jak chcete jídlo pálivé)
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky limetky
hrst čerstvé bazalky nebo koriandru

+ rýže

Postup:

  • Nejdříve oloupejte brambory, překrájejte je na velikost sousta a dejte vařit. Lusky nebo fazolky přepulte a také dejte vařit. Fazolkám i luskům stačí tak 3 minuty, ať zůstanou křupavé. Brambory uvařte doměkka. Vše slijte a dejte stranou. 
  • Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve woku rozpalte olej. Vložte do něj česnek pokrájený na plátky a nechte zezlátnout. Pozor, trvá to jenom pár vteřin a je lepší mít o trochu míň zlatý česnek než mít česnek hnědý a hořký. Ihned co začne česnek zlátnout, přidejte kari pastu a také nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem a počkejte, až začne probublávat. Přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte.
  • Do vařící se omáčky vložte kousky kuřete. Vařte přibližně 10 minut, dokud není kuře hotové. Nakonec přidejte do omáčky brambory a cukrové lusky a nechte prohřát. 
  • Úplně na závěr, když už se omáčka nevaří, přidejte posekané bylinky a limetkovou šťávu.
  • Podávejte s rýží. Nejlépe jasmínovou nebo basmati.

Žádné komentáře :

Okomentovat