pondělí 2. října 2017

DÝŇOVÉ NOKY SE ŠPENÁTEM A GORGONZOLOU


Určitě to taky znáte. Když rozkrojíte dýni a připravíte z ní jídlo, vždycky ještě půlka zbyde :) Dýňových receptů prostě není nikdy dost. Už léta pěstuju různé druhy dýní. A i když jsou často nádherné a obrovské, minulý rok jsem se definitivně rozhodla, že moje nejoblíbenější dýně je hokkaido.

Ingredience:
4 velké porce

Noky:
700 g dýně hokkaido (váha už vydlabané dýně bez semínek)
2 lžíce olivového oleje
500 g polohrubé mouky
50 g strouhaného parmazánu
půl lžičky soli

Omáčka:
600 g mraženého listového špenátu
3 stroužky česneku
Pepř
Sůl
150 g Gorgonzoly

Postup:

  • Z dýně vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostičky. Váha 700 g je už po vydlabání semínek. Kostky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olejem a dejte péct na 180°C na 30 minut.
  • Upečenou dýni nechte vychladnout. Vychladlou dýni rozmixujte, dejte do mísy a přidejte i ostatní suroviny na těsto: mouku, parmazán a sůl. Vypracujte těsto.
  • Z těsta odebírejte kousky, na pomoučněné ploše válejte válečky, přibližně 2 cm široké. Ty krájejte na přibližně 2 cm kousky. Nakonec každý kousek na řezné straně zmáčkněte lehce vidličkou.
  • Hotové noky vařte v mírně osolené vodě. Nejlepší je vařit je ve větším hrnci a na několikrát, rozhodně ne celé množství naráz. Podle velikosti hrnce vařte čtvrtinu až třetinu noků, počkejte, až vyplavou a ještě minutu povařte. Vyndejte děrovanou naběračkou do mísy, zakápněte olivovým olejem, ať se neslepí a tak pořád dokola, až budou všechny noky vařené.

Omáčka / postup:

  • Na pánev vsypte mražený špenát. Přiklopte pokličkou a pomalu nechte povolit. Až všechen špenát povolí, přidejte prolisovaný česnek, malinko osolte (jen trochu, gorgonzola jídlo ještě hodně dosolí) a nechte chvilku bez pokličky, ať se odpaří všechna voda. Nakonec ke špenátu přidejte gorgonzolu a počkejte, až se rozpustí. Do pánve přidejte noky a vše promíchejte.


2 komentáře :

  1. Přiznám se, že noky jsem nikdy doma nedělala, ale už několikrát jsem o domácí výrobě přemýšlela :) takže si recept ukládám. Děkuji!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do toho! Kdy jindy než na podzim :-) A dej vědět, jak chutnaly:)

      Vymazat