14 března 2017

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU S KAPÁNÍM


Stalo se vám někdy, že jste dostali nostalgicky chuť na něco ze školní jídelny? Mě teda ne, protože UHO, mrkev rozvařená s mletým masem, vše zapité čajem s mlíkem? Ne, děkuji. Na tu chuť už jsem dávno ráda zapomněla :)
Ale Zdenda dostal chuť na rajskou polévku, výslovně rajskou z protlaku. No úlet:) Takže jsem poprvé v životě nepoužila na rajskou polévku rajčata, ale protlak. 
Řekla jsem si, proč ji nedat sem na blog. Nakonec totiž nebyla vůbec špatná (hlavně si to nezapomeň pochválit :)) a takový extra rychlý a snadný recept se může hodit.
Teď stejně rajčata nejsou, takže je to taková zimní rajská polévka.
Jediné, na čem se doma nikdy neshodneme je slazení. Zatímco já mám ráda kyselejší, Zdeněk si rajskou polévku (i omáčku) tak strašně sladí, že se to podle mne nedá jíst :)
Takže cukr si dejte podle chuti.

Ingredience:
4 porce

1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
1 malá cibule
1 bobkový list
3 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1 hřebíček
špetka tymiánu
1 rajčatový protlak (190 g)
sůl

+ cukr podle chuti

Kapání:

1 vajíčko
3 lžíce hladké mouky
špetka soli

Postup:
  • Z mouky a másla udělejte světlou jíšku. Postupně přilívejte vývar a míchejte. Přidejte protlak, cibuli a koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. 
  • Po čtvrt hodině polévku přeceďte přes cedník, ochutnejte a podle chuti oslaďte. Já jsem přidala 3 lžičky cukru, ale záleží na vaší chuti i na chuti protlaku.
  • Kapání připravte jednoduše smícháním vajíčka, mouky a špetky soli. Polévku přiveďte k varu a do vroucí polévky přes cedník kapejte těsto.


2 komentáře :

  1. To ste mali luxusnú polievku. Nám nedali žiadne korenie, horko-ťažko cibuľu, takže na polievku zo školskej jedálne nemám žiadne dobré spomienky 😙😪. Varím ju teraz s rovnakým korením,ale pridám aj mletú papriku. Je to celkom dobré jedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není recept podle jídelny :)
      Snažila jsem se, i ten vývar byl z masa :)

      Vymazat