sobota 23. července 2016

SEMÍNKOVÝ CHLÉB BEZ MOUKY


Upéct chleba bez mouky?

Jde to.
A je to snadné, vlastně na tom nemůžete nic pokazit, nemůže se totiž stát, že nevykyne :)
Je hodně sytý a poprvé mě překvapila jeho konzistence. Čekala jsem, že se bude rozpadat nebo hodně drobit. Ale vločky a psyllium udělají hmotu kolem semínek a tak chleba krásně drží pohromadě.

Vločky použijte jemné (jemně mleté) a druh je jenom na vás. Já použila pohankové a tak je chleba bezlepkový. Ale klidně použijte i špaldové nebo běžné jemné vločky. Ořechy také můžete použít podle chuti. Já mám ráda vlašáky, ale poslední dobou jejich váhu (50 g) nahrazuji loupaným konopným semínkem.
Doufám, že vás semínkový chleba taky tak nadchne. Nejen tou jednoduchostí při přípravě, ale hlavně svojí chutí :)

Ingredience:
1 bochník pečený ve formě na hřbet

150 g jemných vloček (dala jsem pohankové)
100 g lněných semínek
130 g slunečnicových semínek
3 lžíce chia semínek
50 g vlašských ořechů, posekaných (nebo např.konopná loupaná semínka, dýňová semínka, lískové oříšky...)
4 lžíce psyllia
1 lžička soli
1 lžíce javorového sirupu
3 lžíce másla nebo ghí (nebo kokosového oleje)
350 ml studené vody

Postup:

  • V míse dobře smíchejte všechny sypké ingredience.
  • V kastrolku rozehřejte máslo (nebo ghí). Přidejte vodu a lžíci javorového sirupu. Tekutou směs nalijte k sypké směsi a dobře promíchejte. Formu si vyložte pečícím papírem. Pokud máte nepřilnavou, stačí jen ustřihnout z papíru širší pruh, formu jím vyložit a okraje nechat z formy ven. Po upečení papírem chléb krásně z formy vyndáte. Semínkovou směs lžící přendejte do formy a uhlaďte. Nechte v lednici odpočinout. Minimálně 2 hodiny, ale já nechávám i přes noc nebo umíchám ráno a peču odpoledne.
  • Na 175°C pečte 20 minut. Poté opatrně vyklopte z formy na plech (díky pečícímu papíru to půjde lehce) a dopečte dnem vzhůru dozlatova, ještě přibližně 25 - 30 minut.


Žádné komentáře :

Okomentovat