sobota 23. července 2016

SEMÍNKOVÝ CHLÉB BEZ MOUKY

Upéct chleba bez mouky?

Jde to.
A je to snadné, vlastně na tom nemůžete nic pokazit, nemůže se totiž stát, že nevykyne :)
Je hodně sytý a poprvé mě překvapila jeho konzistence. Čekala jsem, že se bude rozpadat nebo hodně drobit. Ale vločky a psyllium udělají hmotu kolem semínek a tak chleba krásně drží pohromadě.

Vločky použijte jemné (jemně mleté) a druh je jenom na vás. Já použila pohankové a tak je chleba bezlepkový. Ale klidně použijte i špaldové nebo běžné jemné vločky. Ghí nebo kokosový olej? Opět to, co máte doma. Po ghí bude chleba máslový a po kokosovém oleji bude mít lehkou kokosovou vůni. Ořechy. V originálním receptu TADY jsou lískové oříšky. Já mám ale nejradši vlašské. A v chlebu zvlášť. Ale spousta lidí na ně má bohužel alergie, takže i ořechy vybírejte podle toho.

Doufám, že vás semínkový chleba taky tak nadchne. Nejen tou jednoduchostí při přípravě, ale hlavně svojí chutí :)

Ingredience:
1 bochník pečený ve formě na hřbet

150 g jemných vloček (dala jsem pohankové)
100 g lněných semínek
130 g slunečnicových semínek
3 lžíce chia semínek
50 g vlašských ořechů, posekaných
4 lžíce psyllia
1 lžička soli
1 lžíce javorového sirupu
3 lžíce kokosového oleje nebo ghí
350 ml studené vody

Postup:

  • V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
  • V kastrolku rozehřejte kokosový olej (nebo ghí). Přidejte vodu a lžíci javorového sirupu. Tekutou směs nalijte k sypké směsi a dobře promíchejte. Nechte v lednici odpočinout. Minimálně 2 hodiny, ale já nechávám buď přes noc nebo umíchám ráno a peču odpoledne.
  • Pečící formu (hřbet) dobře vyložte pečícím papírem. Směs lžící přendejte do formy a uhlaďte.
  • Na 175°C pečte 20 minut. Poté opatrně vyklopte z formy na plech (díky pečícímu papíru to půjde lehce) a dopečte dnem vzhůru dozlatova, ještě přibližně 30 - 40 minut.

Žádné komentáře :

Okomentovat