13 července 2016

POLÉVKA Z MANGOLDU


Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.
Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0

Ingredience:
4 porce
1 svazek mangoldu
1 větší žlutá cibule
3 oloupané střední brambory
2 stroužky českého česneku
1 l vývaru (použila jsem kuřecí)
sůl, pepř
olej na opečení zeleniny (použila jsem řepkový)
4 plátky anglické slaniny
+ na dokončení kokosové mléko

Stačila mi malá plechovka kokosového mléka (asi 100 ml) a ještě zbylo na smoothie, na každou porci jsem dala jenom pár kapek (přibližně lžíci). Pokud máte raději polévky smetanovější, přidejte mléka podle vlastní chuti.

Postup:

  • Nejprve připravte zeleninu. Cibuli pokrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. Mangold na kousky, pokrájené řapíky mangoldu dejte k bramborám, listy se budou do polévky přidávat později.
  • Na trošce oleje osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí přidejte brambory a řapíky mangoldu. Chvilku opékejte, asi tak 3 minuty. Zelenina nemá být opečená do hněda.
  • Přilijte vývar a přidejte i mangoldové listy. Krátce povařte, stačí tak pět minut. Ochutnejte brambory, jestli jsou už měkké. Pokud ano, přidejte prolisovaný česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
  • Plátky anglické slaniny pokrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
  • Na talíři přidejte na každou porci opečenou anglickou slaninu a zjemněte pár kapkami kokosového mléka (množství podle chuti).


2 komentáře :