17 srpna 2016

CUKETOVÁ BUCHTA S VŮNÍ PERNÍKU



Máte na zahrádce cukety? Určitě se vám stane, že už nevíte, co s nimi. V následujícím receptu můžete využít jak ty přerostlé (oloupané a vydlabané od semínek), ale i malé, pokud jich máte moc (ty jenom oloupu, semínka nemají).

Díky cuketě je buchta krásně vláčná a není vůbec suchá, jak se říká dusivá.

Množstvím 600 g v receptu je myšleno množství nastrouhané cukety. Tedy pokud použijete velkou cuketu se spoustou semínek, která vydlabete a tlustou slupkou, kterou oloupete, važte až očištěné kousky cukety.

 Množství je na klasický plech nebo můžete upéct jako já jeden malý plech a muffiny. Použít se dá i do dortové formy. Pokaždé bude ale jiná výška těsta a tak je doba pečení orientační. Zkoušejte špejlí.

Návod, jak si namíchat doma perníkové koření najdete tady :)

Ingredience:
600 g na hrubém struhadle strouhané cukety
350 g špaldové mouky
180 g třtinového cukru
1 prášek do pečiva
40 g kakaa
1/4 lžičky soli
180 ml oleje (např. řepkového)
200 ml mléka
3 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu

Krém:
200 g mascarpone
200 g tvarohu z vaničky
2 lžíce cukru
12 lžíce vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 lusku

+ strouhané vlašské ořechy na posypání

Postup:

  • V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, mouku, cukr, kypřící prášek, kakao, sůl a perníkové koření. Ve druhé míse smíchejte tekuté ingredience, olej, mléko, extrakt a vejce.
  • Suché i mokré ingredience smíchejte a ve chvíli, kdy budete mít těsto hotové, vsypte nastrouhanou cuketu a dobře jí do těsta vmíchejte.
  • Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut. Zkoušejte špejlí.
  • Krém připravte vyšleháním všech ingrediencí. Potřete jím vychladlý perník a posypejte mletými ořechy. Perník můžete jíst hned, ale lepší je uleželý do druhého dne :)


2 komentáře :

  1. mňam, to vypadá skvěle! Miluju cuketové buchty, většinou tam také dávám alespoň skořici a muškátový oříšek, perníkové koření ani kakao mě zatím nenapadlo, ale určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ještě tady mám dýňový perník a ten je bez kakaa. Tak jsem chtěla trochu změnu ;)

      Vymazat