19 července 2016

TEPLÝ ZELENINOVÝ SALÁT S QUINOOU


V létě připravuju saláty dá se říct denně. A když máme chuť na zeleninu, ale je chladno nebo chceme lehkou, ale teplou večeři, dáme si salát z vařené zeleniny.  O víkendu jsem byla opět po delší době na farmářských trzích na Kulaťáku a koupila tam krásné romanesco. Podle mne je to skoro možná i nejkrásnější zelenina vůbec. Říká se mu sice květák romanesco, česky květolice, ale na chuť připomíná spíš brokolici. A i když se často doporučuje k zapékání, tak to se mi zdá hrozná škoda. V zapečeném jídle by nevynikly ty dokonalé spirálky a špičky, které má. 

Ingredience:
2 porce
4 polévkové lžíce quinoa
1 romanesco
2 střední mrkve
2 hrsti fazolových lusků
1/4 červené cibule
olivový olej
sůl, pepř

Postup:
  • Quinou propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě. Trvá to 15 - 20 minut. Uvařte i fazolky a romanesco rozebrané na růžičky. Romanesco vařte asi deset minut. Podle chuti. Aby růžičky nebyly tvrdé, ale ani rozvařené. Mrkev rozpulte a nakrájejte na čtvrtiny. Orestujte ji na pánvi na trošce olivového oleje.
  • V míse smíchejte všechnu uvařenou i restovanou zeleninu, quinou, přidejte drobně nakrájenou červenou cibuli, olivový olej a pepř. Promíchejte, ochutnejte a podle chuti osolte.

Žádné komentáře :

Okomentovat